GINEKOLOG PROTIĆ OBJASNIO ŠTA SE TAČNO DESILO KOD PREMINULE PORODILJE: ''Beba iscrpljuje majku''!
Dr Dušan Protić, Foto: Printscreen/Happy

vakcinacija trudnica

GINEKOLOG PROTIĆ OBJASNIO ŠTA SE TAČNO DESILO KOD PREMINULE PORODILJE: ''Beba iscrpljuje majku''!

Ginekolog dr Dušan Protić objašnjava za Objektiv da se u trudnoći često pokažu skrivene bolesti

Objavljeno:

Nakon što je kovid pozitivna trudnica D. T. (29), koja je nedeljama bila na respiratoru, hitno porođena carskim rezom u devetom mesecu trudnoće, preminula u KBC „Dragiša Mišović”, stručnjaci apeluju da se žene koje su u drugom stanju slobodno vakcinišu protiv koronavirusa. Specijalista ginekologije i akušerstva dr Radomir Aničić iz GAK “Narodni front” kaže za Objektiv da je stav lekara na svetskom nivou da sve žene koje planiraju trudnoću ili su trudne treba da se zaštite od koronavirusa.

– Na samom početku pandemije bila je preporuka da žene ne planiraju trudnoću, u tom momentu nisu se radile ni vantelesne oplodnje. Kako je vreme prolazilo, sve trudnice koje su bile zaražene bile su dobro, kako one, tako i deca. U međuvremenu saznali smo da je jedino oružje protiv ove pandemije imunizacija, pa smo naše buduće mame savetovali da se vakcinišu – objašnjava dr Aničić.

Ginekolog dodaje da nema nuspojava nakon vakcinacije kod trudnica, a da čak i one žene koje su u procesu vantelesne oplodnje mogu da se vakcinišu.

– Bilo je žena koje su imale kovid-19 u ranoj trudnoći, pa su se desili rani pobačaji. Svašta se dešava, posebno zbog virusa, koji je nepredvidiv. Trudnice koje dolaze kod nas u ustanovu su uplašene zbog ovog tragičnog slučaja. Nažalost, iako nije učestalo obolevanje trudnica od koronavirusa, ipak se dešava – ističe dr Aničić.

Ginekolog dr Dušan Protić objašnjava za Objektiv da se u trudnoći često pokažu skrivene bolesti, a od imuniteta trudnice zavisi kako će se oboljenje dalje razvijati.

– Mnogim ženama se u toku trudnoće otkrije šećer ili se pojave problemi sa bubrezima, pa visok krvni pritisak. Takođe je danas učestala i trombofilija među trudnicama. One imaju mnogo slabiji imunitet, prijemčivije su za svaku vrstu obolenja, pa teže podnose posledice koronavirusa – objašnjava dr Protić.

Komentarišući trudnicu koja je preminula pet dana nakon porođaja usled teških komplikacija u radu srca i pluća, naš sagovornik ističe da koronavirus ostavlja različite posledice u organizmu pacijenata.

– Carski rez kod preminule porodilje je sigurno rađen da bi se olakšao porođaj i jedina prava stvar u borbi za njeno zdravlje je urađena. Nažalost, desilo se tako. Beba iscrpljuje majku, uzima kalcijum i enzime od nje, pa porodilja ima loše zube, opada joj kosa i slično. Nažalost, kod nje je kovid-19 ostavio fatalne posledice – zaključuje ginekolog.

BEBA UMRLE PORODILJE JOŠ UVEK U PORODILIŠTU

Načelnica Dečije klinike KBC “Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić priča za Objektiv da su se svi zdravstveni radnici u ovoj ustanovi danonoćno borili za život mlade mame.

– Nažalost, uprkos trudu svih lekara, žena je preminula. Beba koja se rodila nije kod nas na lečenju, nego je u porodilištu. Nije bilo potrebe da se prebacuje ovde na lečenje. Ukoliko bude trebalo, biće upućena ili kod nas ili u neku drugu ustanovu neonatološkog tipa. Takođe, ovde se nalazi i beba od druge porodilje – objašnjava dr Ostojić.

OTKAZALA PLUĆA, PA SRCE

Prema rečima lekara iz KBC “Dragiša Mišović”, peti dan posle porođaja zdravstveno stanje D. T. se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Ona je uspela da vidi tek rođenog sina samo jednom kada se probudila iz anestezije a potom je za nekoliko dana preminula. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce.

PORODILJA J. A. SE JOŠ UVEK BORI ZA ŽIVOT

Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je, takođe, na respiratoru, a zbog posledica opasnih po život, porođena je prošle nedelje carskim rezom u osmom mesecu trudnoće. Prema rečima lekara, borba i dalje traje, ali je zasad stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstvenom stanju.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.