POZNATO JE STANJE BEBE PREMINULE PORODILJE (29): Pre korone je bila potpuno ZDRAVA
Hitna pomoć, Foto: Foto: Emilija Jovanovic

preminula

POZNATO JE STANJE BEBE PREMINULE PORODILJE (29): Pre korone je bila potpuno ZDRAVA

Posle nekoliko dana klinička slika joj se pogoršala i respirator je bio jedini spas

Objavljeno:

Kako je saopšteno, zaražena trudnica D. T. (29), koja je zbog ozbiljno teškog stanja bila priključena na respirator i hitno porođena carskim rezom u devetom mesecu trudnoće, preminula je u nedelju uveče u KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Pet dana nakon porođaja došlo je do teških komplikacija u radu pluća i srca. Korona je, nažalost, izazvala fatalne posledice kod devojke koja je pre zaražavanja bila potpuno zdrava.

– Devojka je porođena u prošlu sredu u vrlo teškom stanju. Bila je priključena na respirator i, srećom, porođaj je dobro prošao i njena beba je stabilno i trenutno se nalazi u Institutu za neonatologiju. Ali njeno stanje je i dalje bilo kritično i tim lekara je danima davao sve od sebe da je spasi. Peti dan posle porođaja zdravstveno stanje joj se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce. Uprkos naporu i trudu celog tima, ona je preminula u nedelju uveče – kaže izvor i dodaje:

– D. T. je u devetom mesecu primljena u KBC “Dragiša Mišović” u veoma teškom stanju usled zaražavanja koronavirusom. Posle nekoliko dana klinička slika joj se pogoršala i respirator je bio jedini spas. Zbog teškog stanja, ali i bezbednosti bebe urađen joj je hitan carski rez, koji je protekao bez problema.

Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je takođe na respiratoru, a zbog posledica opasnih po život, porođena je prošle nedelje carskim rezom u osmom mesecu trudnoće. Prema rečima lekara, borba i dalje traje, ali je za sada stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstvenom stanju.

Zbog sve jezivijih posledica koje ostavlja kovid-19 lekari apeluju da se i trudnice vakcinišu. Jer, kažu oni, vakcina jedina može da spreči smrtnost.

Vakcina je bezbedna

Doktor Radomir Aničić iz GAK “Narodni front” napominje da trudnice slobodno mogu da se vakcinišu i da su to i stavovi svetskih lekara.

– Na samom početku pandemije bila je preporuka da žene ne planiraju trudnoću, niti su se u tom momentu radile vantelesne oplodnje. Kako je vreme prolazilo, sve trudnice koje su bile zaražene bile su dobro, kako one, tako i deca. U međuvremenu saznali smo da je jedino oružje protiv ove pandemije vakcinacija. Sve žene koje planiraju trudnoću ili su trudne slobodno mogu da se vakcinišu. To je stav lekara na svetskom nivou, pa smo naše buduće mame savetovali da se vakcinišu – naglašava Aničić i ističe:

– Nema kontraindikacija nakon vakcinacije kod trudnica, čak i one žene koje su u procesu vantelesne oplodnje mogu da se vakcinišu. Bilo je žena koje su imale kovid u ranoj trudnoći, pa su se desili rani pobačaji!

Korona već odnela živote dve trudnice u Nišu

Trudnica iz okoline Doljevca (27) preminula je 21. jula u KC ‘Niš’. Ona je dan pre toga posle porođaja izgubila bebu. Bila je na respiratoru i lečena je po svim protokolima kao kovid pacijent.

Samo nedelju dana kasnije, isto od posledica korone, umrla je trudnica iz Vranja (34), koja je takođe bila hospitalizovana na ovoj klinici. Zbog teškog stanja porođena je carskim rezom i rodila je dečaka od 900 grama. Na sreću, beba se oporavila i nakon nekoliko meseci puštena je kući. Trudnica je preminula nakon porođaja, jer je došlo do srčanog zastoja.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.