ONAJ KO JE ODABRAO DA SE NE VAKCINIŠE, ODABRAO JE DA BUDE ZARAŽEN! Dr Kon otkrio KAKVE PORUKE DOBIJA
Predrag Kon, Foto: Printscreen

U POVOLJNOJ SMO SITUACIJI

ONAJ KO JE ODABRAO DA SE NE VAKCINIŠE, ODABRAO JE DA BUDE ZARAŽEN! Dr Kon otkrio KAKVE PORUKE DOBIJA

Virus nas je prevario nekoliko puta, kada smo mislili da nema više snage da opet napadne - rekao je Kon

Objavljeno:

Danas je svoj komentar o uticaju rada ugostiteljskih objekata na broj zaraženih kovidom dao epidemiolog Predrag Kon.

- Epidemijski proces ima svoje zakonitosti, imamo inkubaciju, period koji mora da prođe kako bi se video efekat nekih mera. Taj broj dana je otprilike sedam, do deset. Vrlo jasno se sada vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacijom koji je impozantan u nekim delovima. U Beogradu više od 34 odsto punoletnog stanovništva je vakcinisano. To se poslednjih dana jasno vidi. Mi smo tražili minimum dve nedelje mera, i sada se jasno vidi usporavanje i pad.

Kon kaže da nema razlike između marketa, tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

- Imate ritejl centre, svaka prodavnica ima svoju obavezu, nemamo situacije kao u velikim centrima gde je sve pod jednim krovom. Pritisak je ogroman, jer je u samom startu sve zatvoreno pa je popuštano za 3-4 dana na osnovu svih zahteva koji su stigli, oko 85 zahteva smo dobili. Nakon konsultacija videlo se da može da se popusti s određenim merama, koje su korigovane. Nama je naophodno da se uzajamno slušamo. Na to što čujemo od ugostitelja reagovali smo sada sa baštama, nije da smo mi želeli da pada sneg. To je viša sila. Sada je bolje, i to ozbiljno bolje se vidi u Beogradu, počinje brže da pada broj novozaraženih. Sada je već ispod 1.000 novozaraženih. Niko možda nije očekivao da padne broj tako brzo, ali vakcina dobro radi u Beogradu - objašnjava Kon.

O popuštanju mera

- Mi se, u smislu popuštanja mera, nalazimo u situaciji da možemo da potisnemo virus. Bilo bi tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja. Kad imate dupke pune bolnice moramo da kažemo da je situacija vanredna. I dalje imamo priliv veći od otpusta, ali se razlika smanjila na 30, to mora da se nastavi. Virus nas je prevario nekoliko puta, kada smo mislili da nema više snage da se digne - rekao je Kon.

Epidemiolog kaže da povoljna situacija u kojoj se nalazimo, mora da se iskoristi.

- Koliko ćemo biti restriktivni s ljudima koji dolaze videćemo. Mere postoje, samo treba da se sprovode. Meni javljaju sve što se ne sprovodi, šalju mi poruke kako znaju i umeju. Čak se ponekad i posvađam, aman ljudi šta očekujete od mene - otkrio je Kon.

Doktor naglašava da do svesti naših građana treba da stigne da je izlaz iz ove situacije vakcinacija.

- Onaj ko je odabrao da se ne vakciniše, rešio je da bude zaražen, to mora da mu bude jasno da se posle ne pita oko toga, za tri meseca ili godinu dana. Vakcinisanje predsednika i podrška Crkve su strahovito važni. Samo malo strpljenja, preklinjem građane da se vakcinišu, od toga zavisi brzina izlaska iz svega ovoga - naglasio je Kon.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.