STRAŠNA STATISTIKA TRESE SRBIJU, ŠTA SE OVO DEŠAVA? Skoro 10 posto odraslog stanovništva nema nijedan zub
Foto: EPA-EFE/ GUILLAUME HORCAJUELO, Ilustracija

ZDRAVLJE ZUBA

STRAŠNA STATISTIKA TRESE SRBIJU, ŠTA SE OVO DEŠAVA? Skoro 10 posto odraslog stanovništva nema nijedan zub

Doktor stomatologije Milan Mihailović rekao je da su to poražavajući rezultati, ali da je statistika ista godinama unazad

Objavljeno:

Procenat stanovništva u Srbiji koje nema nijedan zub je 9,3 odsto, ali je zanimljiv podatak da skoro isto toliko (8,5) ima bleštav, holivudski osmeh

Doktor stomatologije Milan Mihailović rekao je da su to poražavajući rezultati, ali da je statistika ista godinama unazad.

Mislim da je iz godine u godinu sve gore, i gore. Naš narod ne ide na preventivne preglede i baš to nas je dovelo dotle da naši pacijenti gube zube pod pravdom boga - rekao je dr Mihailović.

On dodaje da se navika odlaska kod stomatologa stiče u detinjstvu.

- Ako roditelji ne dovedu dete u stomatološku ordinaciju, što znači pre nego što počne da boli, onda kreću strahovi, dete stvara dentofobiju. Zašto? Svako dete ima dva straha, strah od nepoznatog i strah od bola. Ako dete dovedete na preventivni pregled, da se poveže sa stomatologom, lepo mu je u ordinaciji, igramo se i šalimo sa njima, i onda je njima lepo da dođe u ordinaciju. A ako dovedete dete koje je pod bolom, ono se sigurno neće lepo provesti u stomatološkoj stolici, jer zahteva davanje anesteziju, rad na našim mašinama i onda od detinjstva vuku traume - objasnio je stomatolog.

On je apelovao na građane da se dozovu pameti i da idu kod stomatologa pre nego što zub zaboli.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.