SEDMOSTRUKI RECEPT ZA ZDRAVIJU JETRU! Namirnice za prirodno čišćenje i OČUVANJE
Foto: Profimedia

ZDRAVO

SEDMOSTRUKI RECEPT ZA ZDRAVIJU JETRU! Namirnice za prirodno čišćenje i OČUVANJE

Jetra, u saradnji sa žuči, ima izuzetno važnu ulogu za zdravlje. Ne samo da učestvuje u probavnim funkcijama

Objavljeno:

Osim veće konzumacije namirnica čiji sastojci pomažu u uklanjanju toksina, za čišćenje jetre neophodno je i smanjiti konzumaciju alkohola i duvana

Jetra, u saradnji sa žuči, ima izuzetno važnu ulogu za zdravlje. Ne samo da učestvuje u probavnim funkcijama, već i u vitalnim procesima poput proizvodnje hormona i pothranjivanja nekih nutrijenata. Pripada skupu organa za izlučivanje, s obzirom na to da filtrira krv kako bi uklonila toksine koji se u njoj talože. To olakšava uništavanje nekih sojeva virusa i bakterija, a time se sprečava razvoj nekih hroničnih bolesti koje utiču na kvalitet života. Problem nastaje kad jetra počine da ima poteškoće u obavljanju svoje funkcije bilo zbog neke bolesti ili zbog loših navika koje dovode do prekomernog taloženja otpadnih stvari. Stoga, je vrlo važno popraviti svoje prehrambene navike, povećati unos onih namirnica čiji prirodan sastav jača jetru i stimulira njezin rad. Evo sedam najboljih namirnica za jetru koje biste svakako trebali uvesti u svoj jelovnik. 1. Brokoli Smatra se jednom od najzdravijih vrsta zelenog povrća uopšte, a idealan je izbor za prirodno čišćenje jetre. Sadrži moćne antioksidanse povezane sa smanjenjem rizika za razvoj tumora te s uklanjanjem otrovnih stvari nakupljenih u telu. Visok udeo vlakana u brokoliju pospešuje probavni proces, a time ujedno i reguliše količinu holesterola. Sadrži vitamin E, nutrijent koji topi masti koji ima antioksidalno delovanje te štiti jetru od prevremenog propadanja i oštećenja. 2. Suvo voće Suvo voće sadrži nutrijente poput aminokiseline L-arginin, čiji učinak na organizam smanjuju mogućnost toksikacije jetre. Kad se tome doda sadržaj vlakana i masnih kiselina omega 3, suvo voće je odlično rešenje za čišćenje jetre. Konzumacija suvog voća u minimalnim dozama održava stabilnim količinu holesterola te pospešuje razgradnju masti. 3. Jabuke Jabuke su jeda od supernamirnica koje ne bi smele da izostanu sa jelovnika. Njihova lekovita svojstva poznata su od davnina i brojna, a među njima je i sposobnost čišćenja jetre te poboljšanje rada žuči. Obiluje vlaknom pektinom te pospešuju čišćenje probavnog sistema uklanjajući toksine nataložene u debelom crevu i jetri. Konzumacija jabuka smanjuje količinu lošeg holesterola, a time smanjuje i prekomerno opterećenje jetre koja inače mora izbaciti tu masnoću. Jabuke inače sadrže i jabučnu kiselinu, prirodni nutrijent koji olakšava izbacivanje kancerogenih pojava i tokisna koji se zadržavaju u krvi. 4. Agrumi Sve vrste agruma sadrže esencijalna ulja i vitamine antioksidalnog delovanja koji stimulišu prirodno čišćenje jetre i smanjuju njenu upalu. Visok udeo vitamina C povećava imunološki odgovor organizma te sprečava razvoj infekcija i teških bolesti. Poboljšava i sintezu toksičnih materijala te pospešuje njihovo izlučivanje putem probavnih procesa.

5. Avokado Avokado je jedna od voćaka najbogatijih nutrijentima koji jačaju zdravlje i čiste jetru. Ističe se zbog svog sadržaja esencijalnih aminokiselina, vlakana i antioksidansa i idealna je namirnica za uklanjanje toksina nataloženih u telu. Sadrži i glutation, antioksidans koji je potreban jetri da bi se mogla da se bori protiv vanjskih agensa i nataloženih toksina. Visoka koncentracija omega 3 masnih kiselina u avokadu olakšava smanjenje količine ldl holesterola te ima važnu ulogu u regulisanju upalnih procesa.

6. Maslinovo ulje Maslinovo ulje je jedna od najzdravijih masnoća koju možete uvrstiti u ishranu kako bi se zaštitilo zdravlje jetre. Sadrži antioksidalne i protuupalne stvari te veze koji pospešuju čišćenje krvi i uklanjanje toksina iz tela. Masne kiseline koje sadrži održavaju pod kontrolom razinu lošeg holesterola te poboljšavaju zdravlje krvnih žila, a time i smanjuju rizik od srčanog udara. Udeo vitamina E i aminokiselina stvara zaštitnu barijeru protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik za razvoj tumora i hroničnih infekcija. 7. Paradajz Paradajz sadrže likopen i esencijalne aminokiseline koje, nakon što ih telo apsorbira, pospešuju rad jetre i optimalno uklanjanje otpadnih stvari iz jetre. Sadrže i glutation, moćan spoj koji paradajzu daje detoksikacijska svojstva koja poboljšavaju rad jetre. Sadrže i flavonoide i betakaroten, antioksidalne tvari koje poboljšavaju cirkulaciju i zaštitu od slobodnih radikala. I za kraj, kako biste sačuvali zdravlje jetre i pospešili uklanjanje otpadnih stvari iz organizma, povećajte unos spomenutih namirnica, a njihov učinak pojačajte tako što ćete izbegavati loše navike, poput konzumacije alkohola i nikotina.

(Espreso/Zivim.gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.