PATRIJARH PRVI PUT U HRVATSKIM MEDIJIMA: Govorio je i o zločinima u Jasenovcu
Govorio je i o zločinima u Jasenovcu, Foto: Printscreen Youtube

PATRIJARH PORFIRIJE

PATRIJARH PRVI PUT U HRVATSKIM MEDIJIMA: Govorio je i o zločinima u Jasenovcu

Porfirije je podsetio da je u vezi s kanonizacijom Stepinca formirana komisija, ne samo kao izraz odluke pape Franje, nego kao produkt dogovora između Irineja i pape Franje

Objavljeno:

Patrijarh Porfirije o kardinalu Alojziju Stepincu i zločinima u Jasenovcu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije bio je gost u večerašnjem HRV-ovom Dnevniku, u prvom intervjuu za hrvatske medije nakon ustoličenja.

Upitan o patrijarhu Irineju i njegovim stavovima oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, kojeg je opisao kao "ustaškog vikara", Porfirije je podsetio da je u vezi s kanonizacijom Stepinca formirana komisija, ne samo kao izraz odluke pape Franje, nego kao produkt dogovora između Irineja i pape Franje.

"Mi smo imali plodan rad u toj komisiji. Nažalost, svaka strana je ostala na svojim pozicijama", rekao je Porfirije.

Dodao je kako u rukama ima pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII i u kojima se zaista mogu naći delovi koji su "duboko problematični".

"To ne znači da on nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-beloj tehnici, ali bilo kako bilo, rad te komisije je bio veoma plodotvoran. Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova, i imam utisak da je svako bolje upoznao razloge one druge strane", rekao je Porfirije.

"Zločinci ne pripadaju nijednom narodu"

Porfirije je takođe poručio da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, moraju biti oslobođeni svake vrste politizacije.

"A, nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne bude tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su jedanput nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca", rekao je Porfirije.

Rekao je i kako su se zločinci iz Jasenovca i gde god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.

"Ti ljudi ne pripadaju nijednom narodu", dodao je.

Bonus video:

01:58

PATRIJARH PORFIRIJE O JASENOVCU: Film nije povod za ZLOPAMĆENJE, već upozorenje da se NIKADA ne ponovi (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/HRT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.