KAKO ĆEMO MOĆI DA PUTUJEMO OVOG LETA? Za omiljene destinacije važe RAZLIČITA PRAVILA!
Letovanje, Foto: Profimedia, Printscreen

uslovi

KAKO ĆEMO MOĆI DA PUTUJEMO OVOG LETA? Za omiljene destinacije važe RAZLIČITA PRAVILA!

Što se Evrope tiče, sve je izvesnije usvajanje predloga o "kovid-pasošima"

Objavljeno:

Prošle godine u ovo vreme zatvorene granice širom sveta ili antipandemijske mere koje su se menjale iz nedelje u nedelju, znatno su otežavale planove za letnje odmore. Situacija ni ove godine nije mnogo jednostavnija. Granice su uglavnom otvorene, ali je početak vakcinacije otvorio čitav niz novih pitanja.

Što se Evrope tiče, sve je izvesnije usvajanje predloga o "kovid-pasošima", odnosno digitalnom zelenim sertifikatima o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno kretanje unutar bloka. Iako nacrt predloga trenutno obuhvata samo članice Evropske unije, iz Brisela su rekli da ovaj instrument žele da vremenom prošire i na treće zemlje.

Međutim, najverovatnije je da će o putnim sporazumima sa trećim zemljama odlučivati svaka članica za sebe. U tom smislu, u narednom periodu sa pažnjom će se pratiti i stav država EU po pitanju "kovid-pasoša" i generalnih uslova putovanja, uključujući i to da li će prihvatati i potvrde o vakcinisanju kineskim i ruskim cepivima koje nisu odobrene u EU , a koje je primio najveći broj građana Srbije.

Najave koje se poslednjih dana nižu govore u prilog tome da će zemlje koje zavise od turizma i turističke industrije težiti da ne žrtvuju još jednu turističku sezonu. Sličnog stava su i neke zemlje koje nisu u EU, poput Turske i Egipta, a koje su neke od omiljenih destinacija za naše turiste.

Grčka

Najavljeno je da će turisti u Grčku moći da uđu od maja meseca. Kako se očekuje prema aktulenim najavama, turisti će moći da uđu u zemlju uz jednu od tri opcije - vakcinaciju, negativan PCR test ili test na antitela.

Grčka je čvrsto rešena da na proleće otvori turizam za strane posetioce, bez obzira na spor tempo EU i objavu da će "kovid-pasoši" važiti samo za vakcine odobrene u bloku. Tako u aprilu započinje pilot fazu letova koji dovode putnike iz nekih evropskih zemalja, Izraela i Velike Britanije. Od sredine maja na listu onih kojima neće biti potreban karantin po dolasku u Grčku biće dodato još zemalja, među kojima je i Srbija.

Grčki ministar za turizam Haris Teokaris potvrdio je da će granicu slobodno moći da pređu oni koji su primili ruski vakcinu Sputnjik V. Iako takve potvrde za kinesku vakcinu još nema, spekuliše se da će i ona biti prihvaćena.

Turska

Od decembra 2020, Turska je uvela kao uslov za ulazak u zemlju obavezan PCR test, ne stariji od 72 sata, i to čak i za decu stariju od šest godina. Ipak, pošto je turizam važna privredna grana u Turskoj, zemlja priprema planove za otvaranje sezone.

Tandžu Bilgič, odlazeći ambasador Turske u Srbiji, rekao je za "Blic" da će ova zemlja brzo da postane deo sistema "kovid-pasoša", ukoliko se o tome ovih dana usaglasi svetska javnost.

Istakao je da, ukoliko se vakcinacija nastavi ovim tempom, srpskim turistima verovatno neće biti potreban negativan PCR test na granici. Takođe je istakao da će sve vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija bite prihvaćene i sa turske strane.

Podsetimo, turska masovnu vakcinaciju svog stanovništa sprovodi pretežno kineskim vakcinama.

Kipar

Kipar je od 1. marta otvorio granice za strane turiste iz 56 zemalja sa negativnim testom. Ostrvska zemlja je usvojila sistem semafora za države EU i treće zemlje poput Britanije, Rusije i Izraela.

"Zelenih" zemalja biti potreban besplatan PCR test po dolasku. Pojedincima koji dolaze iz "žutih" zemalja potreban je PCR test 72 sata pre putovanja, a onima koji su u "crvenoj" zoni biće potreban dvostruki PCR test, pre i po dolasku na Kipar.

Međutim, Srbija se još nije našla u ovom "semafor" sistemu. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da je ambasadi Kipra upućena zvanična inicijativa za prihvatanje digitalnih sertifikata o vakcinaciji iz nađe zemlje. Dodao je da razgovori teku u dobrom pravcu.

Egipat

Za ulazak u Egipat neophodan je negativan PCR test koji nije stariji od 48 sata. Ovaj režim se takođe primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Marsa Alama, Marse Matruh. Oni koji nisu u mogućnosti da urade test pre sletanja, to mogu da učine u Egiptu nakon sletanja aviona, ali moraju da se samoizoluju dok čekaju rezultate.

Početkom septembra kad su uvedeni novi uslovi za ulazak u zemlju, Ministarstvo za civilno vazduhoplovstvo Egipta obavestilo je sve aviokompanije koje posluju u Hurgadi, Šarm El Šeiku, Marsi Alamu i na međunarodnom aerodromu Taba da će putnicima biti dozvoljeno da urade PCR analizu na novi virus korona po dolasku na te aerodrome, uz plaćanje propisane naknade od 30 dolara.

Seničić je rekao da je i ambasadi Egipta upućena ista inicijativa kao i kiparskoj o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji.

- Očekujem da egipatski ambasador uputi inicijativu svom Ministarstvu inostranih poslova i da u najskorije vreme dobijemo informaciju da li će za vakcinisane građane Srbije taj sertifikat biti dovoljan uslov za ulazak u Egipat. Za one koji nisu vakcinisani ostaje PCR test, koji je moguće uraditi i u Egiptu i u Srbiji - kazao je.

Španija

Španija ostaje zatvorena za turiste do sredine maja kada će, prema rečima ministarke turizma Rejes Maroto, početi da koristi "kovid-pasoše".

- Bićemo u poziciji da počnemo sa implementacijom digitalnog pasoša kada počne međunarodni sajam turizma (FITUR) u Madridu 19. maja - rekla je ona.

EU je najavila da će jedinstveni "kovid-pasoši" biti spremni najranije 1. juna, što znači da je Španija spremna da ih uvede u sopstvenom aranžmanu. Međutim, i dalje nema najava o tome koje će vakcine biti prihvaćene u ovoj mediteranskoj zemlji.

Trenutno su španske granice otvorene za većinu putnika, a ograničenja zavise od toga odakle putujete. Srbija je na listi rizičnih zemalja za čije građane je neophodan negativan test.

Bonus video:

01:34

SRBI IPAK MOGU NA MORE: U Tursku i Egipat moguće bez PCR testa i izolacije (KURIR TV)

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.