DR TIODOROVIĆ OTKRIO: Svi članovi Kriznog štaba SHVATAJU ozbiljnost situacije, ali oko jedne stvari su se LOMILI
Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/TV Pink

produžavanje mera

DR TIODOROVIĆ OTKRIO: Svi članovi Kriznog štaba SHVATAJU ozbiljnost situacije, ali oko jedne stvari su se LOMILI

Na pitanje da li će mere biti oštrije, Tiodorović je rekao da niko nije ni razmišljao o policijskom času

Objavljeno:

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba izjavio je da će mere koje su danas usvojene u cilju sprečavanja širenja korona virusa najverovatnije biti produžene i posle ponedeljka.

Tiodorović je rekao da očekuje da za pet dana neće biti takvog poboljšanja da se vidi smanjenje broja zaraženih i umrlih. Prema njegovim rečima, medicinski deo Kriznog štaba nije promenio svoj stav po pitanju mera.

Na pitanje kako je došlo do toga da epidemiolozi prihvate da mere traju pet dana umesto 14 kako su tražili, Tiodorović kaže da je bila "teška borba".

"Moram da kažem da je velika većina Kriznog štaba, i onog dela koji nije medicinski, shvatio ozbiljnost situacije. Ali se uvek lomilo zbog toga koje će biti posledice po ekonomiju", ukazao je Tiodorović.

On je istakao da se na prvo mesto uvek stavlja zdravlje, jer samo, kako je rekao, "zdrav čovek može da radi i stvara novu vrednost iz koje će se plaćati lečenje".

Na pitanje da li će mere biti oštrije, Tiodorović je rekao da niko nije ni razmišljao o policijskom času.

"One su sada jedino moguće rešenje, nema policijskog časa ni ograničenja kretanja. Ljudi imaju mogućnost nabavke hrane, lekova kao i goriva. S te strane govoreći, to je jedino bilo moguće što se tiče mera", naveo je Tiodorović.

On je ukazao da nikakva ograničavanja kretanja, policijski čas i takve mere ne bi ništa rešile i dodao da to ne pomaže nigde u zemljama u Evropi. Govoreći o tome zašto je policijski čas nekada imao učinak na smanjenje širenja virusa, a danas ne, Tiodorović je rekao da je uzrok tome britanski soj virusa.

"Mi imamo iz naših laboratorija podatak da je u ukupnom broju zaraženih u Srbiji čini 80 odsto britanski soj. A za taj soj virusa se zna od oktobra prošle godine, zna se da je on zarazniji, da se vrlo lako širi i da ne napada samo starije, već i mlađe generacije", napomenuo je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je sve više mladih koji su zaraženi i koji oboljevaju. i ocenio da je mere trebalo uvesti ranije i da britanski soj virusa ne bi sada imao toliko delovanje među populacijom u Srbiji.

"Mi pokušavamo poslednjim merama da mu suzimo polje delovanja time što ćemo smanjiti kontakte na one koji su esencijalni", rekao je Tiodorović.

On je istakao da razume one koji neće moći da rade, kao što su ugostiteljski objekti, ali napominje da je u Evropi još od oktobra zaključavanje.

Tiodorović je dodao da za njega nema dileme i da skijališta treba zatvoriti i naveo da se u Kriznom štabu intenzivno razmišlja o merama tokom uskršnjih praznika.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.