SVE SE ZATVARA OD SUTRA! Krizni štab prelomio, do ponedeljka rade SAMO PRODAVNICE I APOTEKE?
Ilustracija, Foto: Printscreen / Kurir Tv

ODLUKA

SVE SE ZATVARA OD SUTRA! Krizni štab prelomio, do ponedeljka rade SAMO PRODAVNICE I APOTEKE?

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je danas nešto posle 8 sati

Objavljeno: 09:14h

Krizni štab je na sednici prelomio i od sutra će u Srbiji sve biti zatvoreno kao što je bio slučaj za vikend, javlja Blic.

Ovoga puta, zatvaranje važi i tokom radne nedelje, preciznije od sutra, uključujući i naredni vikend. To znači da osim prehrambenih prodavnica i apoteka, gotovo ništa neće raditi.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je danas nešto posle 8 sati.

Medicinski deo Kriznog štaba na poslednjih nekoliko zasedanja zahteva zaključavanje na 10 do 14 dana, dok su članovi Vlade, protiv toga.

Iako je premijerka Ana Brnabić najavila da će doći do pooštravanja mera, zasad nema preciznih informacija koje su, ali se pretpostavlja da će biti kompromis između struke i stava ekonomsko-političkog dela.

-Videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo - rekla je Brnabić.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je posle konsultacija medicinskog dela Kriznog štabasa premijerkom u nedelju da je struka ostala pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštrene.

Kon je ponovio da mere uvedene za vikend nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji i da je medicinski deo govorio da nisu dovoljne i da su kozmetičke.

Iako je prvobitno struka govorila o zatvaranju na nedelju dana, pa onda i na 10, sada smo, zbog celokupne epidemiološke situacije stigli do minimum 14 dana, a o tome je govorio upravo dr Kon. Naveo je da minimum za "zatvaranje" sada nije više 10 dana, nego 14 dana.

- To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa - rekao je Kon.

On je ocenio da je epidemiološka slika vanredna, a da se povremeno "kada nema gde da se smeste ljudi definiše kao katastrofalna". Smatra da moraju da se sprovedu oštre mere kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Inače, ono što se najčešće čuje kao moguće rešenje jeste da će mere biti oročene na sedam dana i da će podrazumevati skraćivanje radnog vremena.

Podsetimo, na osnovu jučerašnjih podataka u Srbiji je bilo testirano 15.265 građana od kojih je 4.634 novozaraženih. Preminulo je 28 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno je njih 219.

Bonus video:

01:45

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Kapetan Dragan

(Espreso/Blic/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.