NAJČEŠĆI SIMPTOMI KORONE KOD DECE: Dr Aleksić otkriva ŠTA ne smete da IGNORIŠETE
Đaci u školama, Foto: Zorana Jevtić

korna kod dece

NAJČEŠĆI SIMPTOMI KORONE KOD DECE: Dr Aleksić otkriva ŠTA ne smete da IGNORIŠETE

U ovom trenutku, među obolelima dominiraju osnovci i srednjoškolci

Objavljeno:

Kako pokazuju podaci, od 473 đaka u Rasinskom okrugu, kod kojih je od početka školske godine potvrđen koronavirus, više od polovine je iz Kruševca.

Dr Gordana Aleksić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine DZ Kruševac, kaže da se broj inficirane dece povećava od početka zimskih meseci.

- U februaru je broj pregleda dece u ambulanti porastao za 1,7 puta u odnosu na januar. Taj trend se nastavlja i tokom marta. Od 27-30 odsto dece koja se pregledaju u jedinici za respiratorne infekcije bude testirano brzim antigenskim testovima ili pi-si-ar testovima, a od testirane 30-35 odsto dece bude pozitivno na kovid 19 - ukazuje Aleksićeva.

Prema njenim rečima, od simptoma dominira povišena temperatura, bol i grebanje u grlu, kašalj.

- S početka pandemije veći broj dece je imao bol u grudima, sada više dominira bol u mišićima i malaksalost. S početka pandemije je bilo otežanog disanja, sada je to nešto ređi slučaj. Tokom letnjih meseci, u okviru ove pandemije, bilo je i retkih stolica, a sada pored povišene temperature, kašljanja, malaksalost i, ono što jeste značajno, da u ovoj formi bolesti zapravo negde i podseća na oboljenja slična gripu. Naravno taj gubitak osećaja ukusa i mirisa takođe postoji. Ili ukusa ili mirisa, ili i jedno i drugo - ističe dr Gordana Aleksić.

U ovom trenutku, dodaje, među obolelima dominiraju osnovci i srednjoškolci.

Doktorka dodaje da, ukoliko dete ima samo povišenu temperaturu, nema nikakve druge simptome i znake bolesti, ne boluje od hroničnih bolesti, dobrog je opšteg stanja, ne mora se odmah doći lekaru na pregled.

- Zapravo, jako je važno takvo dete izolovati u svoj prostor, u svoju sobu, dati mu dovoljnu količinu vode i sirup za temperaturu, ukoliko je reč o stanju sa povišenom telesnom temperaturom. Može se sačekati i 24 i 48 sati, ali u svakom slučaju pratiti opšte stanje deteta - napominje dr Aleksić.

Građanima savetuje i da budu strpljiviji, disciplinovani i da poštuju sve predviđene mere

Bonus video:

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.