BRANKICA JANKOVIĆ PODNELA IZVEŠTAJ SKUPŠTINI: Otkriveno ko je u godini korone najviše bio diskriminisan
Brankica Janković, Foto: Emilija Jovanović

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

BRANKICA JANKOVIĆ PODNELA IZVEŠTAJ SKUPŠTINI: Otkriveno ko je u godini korone najviše bio diskriminisan

U izveštaju su date preporuke koje se odnose na neophodnost daljeg jačanja sistema zdravstvene zaštite

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Narodnoj skupštini Redovan izveštaj za 2020. godinu koju je nesumnjivo obeležila i dalje aktuelna situacija izazvana pandemijom, te je očekivano najviše pritužbi građana podneto zbog diskriminacije na osnovu zdravstvenog stanja i starosnog doba. Potom slede pritužbe na osnovu nacionalne pripadnosti, u najvećem broju romske manjine, a zatim pol i invaliditet. Kada su u pitanju oblasti, najviše pritužbi je podneto zbog zaštite pred organima javne vlasti, zatim u postupku zapošljavanja ili na poslu, prilikom pružanja usluga ili zbog nepristupačnosti objekata i površina. Slede oblast obrazovanja, socijalne zaštite i javnog informisanja.

U izveštaju su date preporuke koje se odnose na neophodnost daljeg jačanja sistema zdravstvene zaštite i njene još bolje dostupnosti, naročito starijima, mladima i osobama sa invaliditetom, potom potrebe za više različitih servisa podrške starijima i porodicama, sa posebnim akcentom na usluge i mere usklađivanja rada i roditeljstva, kao i mere za smanjenja socijalne isključenosti i siromaštva ugroženih grupa a naročito Roma i Romkinja. Preporuke se odnose i na smanjenje razlika između urbanih i ruralnih sredina, i kreiranje javnih politika koje smanjuju nesigurnost na radu i veću jednakost prilikom zapošljavanja, bez davanja prednosti po bilo kom osnovu. Takođe, potrebne su jasne i primenjive procedure za krizne događaje, u čiju izradu treba da budu uključeni predstavnici ranjivih društvenih grupa i institucija za zaštitu ljudskih prava. Kada su u pitanju mediji i društvene mreže, potrebno je intenzivnije promovisati kulturu tolerancije, dijaloga i rodne ravnopravnosti, kao i unaprediti kontrolu medijskih i javnih sadržaja, naročito kada su u pitanju diskriminatorni stavovi i uvredljivo izveštavanje.

Iza nas je godina velikih izazova sa kojima smo se suočili i pojedinačno i kao društvo, a koji i dalje traju. Imajući upravo u vidu aktuelnu situaciju, od posebnog je značaja aktivno delovanje na zaštiti od diskriminacije i unapređivanju ravnopravnosti, na čemu će institucija nastaviti da radi intenzivno i posvećeno, zaključuje poverenica.

Bonus video:

19:51

CENTRALNI DNEVNIK 14.03.2021.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.