"VIKEND MERE" NISU DOVOLJNE: Predrag Kon smatra da su KOZMETIČKE!
Predrag Kon, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

EPIDEMIOLOŠKE MERE

"VIKEND MERE" NISU DOVOLJNE: Predrag Kon smatra da su KOZMETIČKE!

Ovo je praktično bio drugi vikend, onaj prethodni je bilo polovično, pre tri vikenda, a prošle subote je bilo otvoreno sve do 12h

Objavljeno:
  • 131

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za da su konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba s premijerkom protekle u konstruktivnoj atmosferi, da je struka ostala pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštene, a da će o tome kakve će mere konkretno biti donete, biti odlučeno sutra ili narednih dana.

"Medicinski deo Kriznog štaba ostao je na svojim pozicijama, zbog činjenice da se epidemiološka situacija pogoršava. Moramo sprovesti oštre mere kako bismo sprečili dalje širenje virusa. Uz činjenicu da se povećava broj pacijenata u bolnicama, da se povećava broj vakcinisanih, ali da to nije još uvek dovoljno", rekao je dr Kon za "N1".

Mediji prenose, posle konsultacija Brnabić sa članovima medicinskog dela Kriznog štaba, da će se sastanak Kriznog štaba održati sutra i da će se tada znati koje će biti to nove restriktivne mere.

Dr Kon ponavlja da "vikend mere" nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji.

"Ovo je praktično bio drugi vikend, onaj prethodni je bilo polovično, pre tri vikenda, a prošle subote je bilo otvoreno sve do 12h. Tada sam rekao da mere tokom vikenda mogu malo da uspore prirodan tok, ali vidimo da nisu bile dovoljne, mi u medicinskom delu smo govorili da one nisu dovoljne, da su kozmetičke", naglasio je dr Kon.

Prema njegovim rečima, minimum za "zatvaranje", odnosno vreme tokom kojeg treba da se smanje kontakti, kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10 dana, nego 14 dana.

"To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa", rekao je on.

Podsetimo, predsednica Vlade Ane Brnabić održala je danas sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba, kada je odlučeno da će epidemiološke mere najverovatnije biti pooštrene u odnosu na prošlu radnu nedelju.

Premijerka je ranije danas navela da medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da se pooštre mere.

Navela je da razume zdravstene radnike, ali da se mora razmišljati i o tome šta će doneti dodatne restrikcije u smislu dodatnog kršenja mera koje ne može da se iskontroliše.

"Pokušavamo da nađemo balans i mislim da u tome uspevamo, jer i dalje imamo generalno dosta dobre pokazatelje i ekonomske i zdravstvene", rekla je premijerka.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media