NISAM ZA ZAKLJUČAVANJE: Dr Kuljić Kapulica kaže da se zna šta je NAJBOLJA MERA PROTIV KORONE
Nije za zaključavanje, Foto: Printscreen RTS

JASNA JE

NISAM ZA ZAKLJUČAVANJE: Dr Kuljić Kapulica kaže da se zna šta je NAJBOLJA MERA PROTIV KORONE

Koliko je britanski, mutirani soj prisutan u Srbiji, ne može se reći jer, navodi, Srbija nema kapaciteta za to

Objavljeno:

Trenutno je u borbi sa virusom korona najvažnije ubrzati vakcinaciju, izjavila je danas virusološkinja Nada Kuljić Kapulica i dodala da nije za drastične mere i zaključavanje, već da se primenjuju postojeće, da su važne higijena, disciplina i distanca

Ona je navela da je u bivšoj Jugoslaviji za mesec dana vakcinisano 18 miliona stanovnika protiv variole vere.

- Organizacija vakcinacije je dobra, ali tempo vakcinacije treba ubrzati. Vakcina je spasila svet i ovog trenutka nemamo drugo oružje - kaže Kapulica. Kako je navela, potrebno je vreme da se stvori specifičan antivirusni lek, kao što postoji za HIV, hepatitis C i da za to nema vremena. Sezona korona virusa je kraj februara i mart, te sagovornica navodi da se veći broj zaraženih mogao očekivati u ovom periodu. - Nisam očekivala ovako veliki talas. On je rezultat ovih gužvi koje smo imali u poslednje vreme, od Nove godine do danas - napominje ona.

Koliko je britanski, mutirani soj prisutan u Srbiji, ne može se reći jer, navodi, Srbija nema kapaciteta za to. Za južnoafrički soj kaže da se već pojavio u zemljama u okruženju i da smatra da je prisutan i u Srbiji, ali samo da nije izolovan. - Danas je svet jedna pokretna traka, tako da praktično iz svake tačke zemljine kugle može da se dođe za par sati i krene sa infekcijom - kaže Kulić Kapulica. Smatra da će enigma ostati poreklo virusa. - Ne verujem da ćemo saznati poreklo virusa i rešiti tu zagonetku. Moje mišljenje od početka je da je taj virus napravljen u laboratoriji - navela je ona.

Bonus video:

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.