VAŽNE REČI MATIJE BEĆKOVIĆA: Bio je vrlo JASAN!
Akademik Matija Bećković, Foto: Tanjug Printscreen

zahtevi

VAŽNE REČI MATIJE BEĆKOVIĆA: Bio je vrlo JASAN!

"Ispada da je lakše povući se s Kosova, nego povući tu reč", ukazao je Bećković

Objavljeno:

Akademik Matija Bećković ocenio je danas, komentarišući saopštenje Izvršnog odbora SANU u kome se navodi da velika većina njenih članova daje punu podršku Predsedništvu, Izvršnom odboru i predsedniku SANU, da pravo na sopstveno mišljenje imaju samo oni.

"Mi koji smo tražili da se SANU izjasni da li je KiM deo Srbije ili nije, to pravo nemamo. Ono što sam rekao na sednici Odeljenja jezika i književnosti, pre nego što je dospelo u javnost, izgleda ne ispunjava "proceduralne mogućnosti u samoj kući", naveo je Bećković za Novosti.

"Dobro poznate političke i istorijske asocijacije koje zahtev budi", zapravo je ton saopštenja Izvršnog odbora. Onima koji postavljaju jedno prosto pitanje spočitavaju oni koji su se, kako navodi, siti naizjažnjavali u Komunističkoj partiji sve do njenog kraja", navodi Bećković.

On ističe i da niko ne traži da SANU reši pitanje KiM nego da se izjasni da li je "u ovom trenutku jedina politička mudrost kako se sa elementima dostojanstva povući sa Kosova".

"Ispada da je lakše povući se s Kosova, nego povući tu reč", ukazao je Bećković.

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) saopštio je juče da zajednički imenitelj pisama koje su akademici uputili Odboru, jeste da se "pravo na lično mišljenje, kao i na njegovo izražavanje, nikome ne može uskratiti i da je neprikladno i neprihvatljivo prozivanje članova SANU da se pojedinačno izjašnjavaju po principu "da ili ne" na pitanje koje predlagač samog postupka postavlja, već i zbog dobro poznatih političkih i istorijskih asocijacija koje takav zahtev budi.

U saopštenju se između ostalog navodi da su "članovi SANU u dugom nizu godina bili potpuno slobodni da se izjašnjavaju o problemu Kosova i Metohije na najrazličitije načine (mnogi su tu mogućnost iskoristili i koriste je), da bi ih neko ko to nije uočio prozivao da svoje prethodno obrazložene stavove ukratko ponove po njegovom diktatu".

IO SANU napominje da je "ogromna većina akademika jasno dala podršku Predsedništvu, Izvršnom odboru i predsedniku SANU da nastave sa radom".

Ukazuje se i da je neprihvatljiva atmosfera koja se kreira u delu javnosti da se problem KiM velikim delom prelama baš u SANU, koja kao da postaje nekakva paradigma za rešavanje čitavog ovog problema.

"To jednostavno nije tačno: radi se o problemu koji niti je generisan uz učešće SANU, niti je ona ikada bila zvanično pozivana da učestvuje u njegovom rešavanju. Akademija za to nema ni formalne mogućnosti, ni ovlašćenja", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora SANU.

(Espreso / Agencije / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.