U MARTU ĆE BROJKE BITI SAMO JOŠ VEĆE: Dr Kapuljica misli da je još jedan soj virusa prisutan kod nas!
Nada Kuljić Kapulica, Foto: Printscreen, RTS

KORONA

U MARTU ĆE BROJKE BITI SAMO JOŠ VEĆE: Dr Kapuljica misli da je još jedan soj virusa prisutan kod nas!

Organizacija vakcinacije je dobra

Objavljeno:

Trenutno je u borbi sa virusom korona najvažnije ubrzati vakcinaciju, izjavila je danas virusološkinja Nada Kuljić Kapulica i dodala da nije za drastične mere i zaključavanje, već da se primenjuju postojeće, da su važne higijena, disciplina i distanca.

Ona je navela da je u bivšoj Jugoslaviji za mesec dana vakcinisano 18 miliona stanovnika protiv variole vere.

"Organizacija vakcinacije je dobra, ali tempo vakcinacije treba ubrzati. Vakcina je spasila svet i ovog trenutka nemamo drugo oružje", kaže Kapulica.

Kako je navela, potrebno je vreme da se stvori specifičan antivirusni lek, kao što postoji za HIV, hepatitis C i da za to nema vremena.

Sezona korona virusa je kraj februara i mart, te virusološkinja navodi da se veći broj zaraženih mogao očekivati u ovom periodu.

"Nisam očekivala ovako veliki talas. On je rezultat ovih gužvi koje smo imali u poslednje vreme, od Nove godine do danas", napominje ona.

Koliko je britanski, mutirani soj prisutan u Srbiji, ne može se reći jer, navodi, Srbija nema kapaciteta za to. Za južnoafrički soj kaže da se već pojavio u zemljama u okruženju i da smatra da je prisutan i u Srbiji, ali samo da nije izolovan.

"Danas je svet jedna pokretna traka, tako da praktično iz svake tačke zemljine kugle može da se dođe za par sati i krene sa infekcijom", kaže Kuljić Kapulica, i dodaje da smatra da će poreklo virusa ostati enigma.

Bonus video:

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.