ZATVARANJE NA SEDAM DANA NIJE DOVOLJNO, TO JE MINIMUM: Dr Kon se oglasio pred sednicu Kriznog štaba!
Doktor Kon, Foto: Printscreen Kurir TV

KORONA VIRUS

ZATVARANJE NA SEDAM DANA NIJE DOVOLJNO, TO JE MINIMUM: Dr Kon se oglasio pred sednicu Kriznog štaba!

Nema skidanja maske dokle god je virus aktivan - naglasio je dr Kon.

Objavljeno:

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas uoči sednice Kriznog štaba da je medicinski deo već ranije sve predložio i da neće promeniti predlog, a suština je šta će se odlučiti.

- Čuli smo dva ugla gledanja, sasvim prirodna, rešenje će biti svakako kako bude doneseno. Mi ne možemo da smanjimo ono što smo već rekli jer se situacija nije promenila. Smatramo da su mere racionalne, pitanje je koliko su se sprovodile - rekao je dr Kon za Kurir televiziju.

Zatvranje na 7 dana?

- Ne smatram da je taj period dovoljan za suzbijanje, ali to je minimum. Pitanje je ozbiljno i treba da saseče porast koji je krenuo. Pratićemo situaciju, poslednja tri dana daju nade da neće naglo rasti. Bitno je da se smanje kontakti, mere moraju da se poštuju - objasnio je on.

Istakao je da ništa nije dogovoreno u napred i da će se danas znati sve.

Na pitanje zbog čega ponovo imamo velike brojke dr Kon je rekao da i dok smo bili oko 1.500 dnevno mogućnost pogoršanja je postojala.

- Nikada se nismo spustili na bezbedniji nivo, imali smo neadekvatno ponašanje posebno za vreme praznika. Uz sva upozorenja koje smo slali posle toga je došlo do početka porasta, naglašavali smo da je trebalo zaoštriti mere posle praznika - rekao je on.

Što se skijališta tiče istakao je da je odluka još u decembru bila da treba da rade sa 30 odsto kapaciteta, ali da se mere nisu poštovale.

- Kaznena politika nam je i dalje nije motivišuća jer se mora pooštriti, ako u Sloveniji imate 400 evra kaznu ako izađete u toku policijskog časa jasno je kakav je odnos prema tome. I pored svega toga i dalje imaju problema sa kovidom. Sve zajedno, svest je ta koja nas štiti. Kako ćemo to dalje izvesti da se zaustavi onda je teško - objasnio je dr Kon.

Ponovio je da nedelju dana zatvaranja nije mnogo i nije dovoljno ali bi u svakom slučaju neki predah bi bio i omogućio da dođe do smanjenja intenziteta.

O britanskom soju

- Ono što mi znamo je da je prisutan oko 30 odsto, u malom uzorku. Očekujemo kao što se pojavljuje u drugim zemljama pojaviće se i kod nas. Pojačan je prenos kod mlađih, potrebno je proaktivno gledati. Imamo razne situacije koje ne prepoznajemo odmah kao što je neprijavljivanje iz škola - rekao je dr Kon.

Dodao je i da imamo sistem koji obezbeđuje da ne dođe do naglog pogoršanja u školama.

- Počinje ozbiljno da se prenosi kod mlađih i ima ih sve više koji imaju upale pluća i hospitalizovani, onda zaraze cele porodice. Jasno je da imamo visoku aktivnost virusa, ali ovo ne treba zvati novim talasom jer je uspon već postojećeg.

Zaštita posle vakcine

- Prva doza ne daje punu zaštitu, oni koji se javljaju posle vakcine su oni koji su bili u inkubaciji ili imali blagi, asimptomatski oblik ili se zarazili neposredno posle vakcinacije. To se vremenski povezuje sa vakcinacijom, a teorijski je nemoguće. Posle druge doze treba da prođe 14 dana, što je ukupno više od 40 dana - pojasnio je on.

Nema skidanja maske dokle god je virus aktivan - naglasio je dr Kon.

Do sada je dato više od 1,5 miliona doza, a o kolektivnom imunitetu dr Kon kaže da

- Ispod 600.000 ljudi koji su primili obe doze i oko 450.000 onih koji su primili jednu dozu, treba nam još toliko da bi bilo nešto uočljivije i da ne mogu brojke ovako da rastu. Vakcinacija treba da se nastavi - zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.