SVE VIŠE DECE JE ZARAŽENO KORONOM, NEOPHODNE SU DODATNE MERE: Epidemiolog Stanković o situaciji U ŽARIŠTU NA JUGU
Povećava se i broj pregleda u kovid ambulntama, Foto: Printscreen RTS

LOŠE JE

SVE VIŠE DECE JE ZARAŽENO KORONOM, NEOPHODNE SU DODATNE MERE: Epidemiolog Stanković o situaciji U ŽARIŠTU NA JUGU

Povećava se i broj pregleda u kovid ambulntama

Objavljeno:

Već treću nedelju Vranje je pri vrhu liste gradova sa najviše novozaraženih. Doktor Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju, kaže da se sve više registruju srednje teške i teške kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju.

"Negde oko 20 odsto na dnevnom nivou pozitivnih zahteva hospitalizaciju. To zabrinjava. Bolnički kapaciteti su puni", kaže Stanković.

Povećava se i broj pregleda u kovid ambulntama.

"Posebno je karakteristično da se broj dece povećava i školske i predškolske sa simptomima kovid infekcije. Moramo da reagujemo i da virusu pravimo prepreku dodatnim meram, jer je sitaucija teška", poručuje Stanković.

Naveo je da je primetno izrazito brzo širenje virusa i brzo zaražavanje skoro svih članova porodice.

"Druga karakteristika je da se virus širi među mlađom populacijom, određeni broj škola je na onlajn nastavi, tamo gde ima veliki broj zaraženih. To ranije nismo imali, sada je neophodno da uz poštovanje svih tih mera budemo maksimalno odgovorni i oprezni, da neki ti manji propusti koji su se dešavali i doveli do ovoga budu korigovani", navodi Stanković.

Na pitanje da li se Vranjanci prodržavaju mera, Stanković kaže da poštuju mere, ali da situacija zahteva preduzimanje dodatnih mera.

"Moraju da se preduzmu mere što se tiče ugostiteljskih objekata i trgovinskih lanaca, ograničenje i skraćenje rada je neminovnost i nužnost, jer je velika brzina širenja virusa i zaražavanje, opterećenost bolničkih kapaciteta i moramo dodatne mere da preduzmemo", ističe Stanković.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.