U SRPSKOM KORONA ŽARIŠTU SLOBODNO JOŠ SAMO 6 POSTELJA: Komunalci SA RAZGLASA opominju građane
Srpsko žarište, Foto: Printscreen Youtube

u vranju alarmantno

U SRPSKOM KORONA ŽARIŠTU SLOBODNO JOŠ SAMO 6 POSTELJA: Komunalci SA RAZGLASA opominju građane

Vranje je trenutno jedno od najvećih žarišta korona virusa u Srbiji

Objavljeno:

Dr Nebojša Dimitrijević, lekar iz Leskovca, ponovo je koordinator Zdravstvenog centra Vranje. Ovu odluku donelo je Ministarstvo zdravlja posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima lokalnog kriznog štaba povodom veoma loše epidemiloške situacije sa korona virusom u gradu.

Kako je Dimitrijević najavio, iskustvo u organizaciji leskovačke ko vid bolnice, koja je dobila sve pohvale za organizaciju, preneće kolegama u Vranju.

- Već nekoliko dana sam na ovom zadatku. Hoću da verujem da će se rešiti i da može da se prevaziđe ova situacija, koja, da se ne lažemo, nije dobra. Svoje iskustvo u organizaciji leskovačke kovid bolnice koja je dobila sve pohvale za organizaciju preneću kolegama u Vranju - izjavio je Dimitrijević.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izrazio je na jučerašnjem sastanku zabinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije i dodao da će lokalna samouprava u narednom periodu insistirati na poštovanju i strožoj kontroli epidemijskih mera.

- Učinićemo sve što je u našoj nadležnosti, kako bi predupredili dalje širenje zaraze. Do sada je imunizacijom obuhvaćeno više od 17.000 ljudi - rekao je gradonačelnik Milenković.

Komunalna milicija sprečila svadbe, rođendane

Iz komunalne policije kažu da mere nadzora nisu ni prekidali i pre nego što je epidemija buknula.

- Non stop smo na terenu. Sprečavamo sva veća okupljanja. Sprečili smo svadbe, veselja, rođendane, preko 10 poslednjih dana. To izgleda ovako: dobijemo dojavu i pojavimo se sat vremena pre početka. Zateknemo postavljene stolove, gazdu koji negira sve, ali ga slika demantuje. Napisali smo više kazni koje idu i do 380.000 dinara, zbog prekoračenja broja okupljanja u lokalima i kafanama. Bilo je i privatnih žurki koje smo sprečavali, rasturali. Non stop radimo, kao i pre novog buma broja novozaraženih - kaže jedan od komunalnih policajaca u Vranju.

Vozilo komunalne policije je stalno na ulicama Vranja i sa razglasa podsećaju ljude da se pridržavaju mera. Takođe, u svim lokalima, javnim ustanovama, bankama i drugim javnim mestima, poštuju se mere. To je uvek bilo prisutno, ne može se bez maske unutra, nema većih gužvi, a ispred ulaza su dezo barijere.

Posle sastanka dela Kriznog štaba sa predstavnicima lokalne samouprave i odluka koje su doneli, konkretno postavljanje koordinatora Dimitrijevića, da se zaključiti da je zdravstveni sistem ovde preopterećen i da treba postaviti novi način funkcionisanja kako bi se i iz tog dela sprečilo širenje zaraze i zbinjavanje pacijenata.

Takođe, sa jučerašnjeg sastanka najavljene su pojačane mere nadzora u tržnim centrima i drugim javnim mestima.

U ZC Vranje 154 hospitalizovanih

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 316 pregleda zbog korone, od čega je 100 broj prvih pregleda. Uzorkovana je krv kod 185 pacijenata i sačinjen 141 RTG pluća. Urađeno je 11 PCR testova i 144 antigenska testa, od kojih je 61 pozitivan na korona virus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 19 pacijenata.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovana su 154 pacijenta. Od tog broja 146 je pozitivno na korona virus, isti broj je sa bronhopneumonijom, dok je na kiseoniku 70.

Na bolničko lečenje primljeno je 16 pacijenata, dok je otpušteno 18. Trenutno je u kovid bolnicama ZC Vranje šest slobodnih postelja.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.