ZLATNI PEK KOD KUČEVA PREMAZAN SVIM BOJAMA: Sve ofarbano do neprepoznatljivosti, PROBLEM U ISTOČNOJ SRBIJI (FOTO)
Zagađena reka Pek, Foto: Printscreen

blatište

ZLATNI PEK KOD KUČEVA PREMAZAN SVIM BOJAMA: Sve ofarbano do neprepoznatljivosti, PROBLEM U ISTOČNOJ SRBIJI (FOTO)

Problem s ovom rekom nije od juče, postoji još od sedamdesetih godina, ali meštani tvrde da je ispuštanje otrovnog mulja sve češće i sve pogubnije...

Objavljeno:

Reka Pek koju stanovnici Kučeva najbolje poznaju oduvek je bila na lošem glasu, ali su se sada stvari otele kontroli, pa se može reći da je sada "premazana svim bojama".

Da su stvari izmakle kontroli govori činjenica da se Kučevo nalazi na samo 130 kilometara od Beograda, u podnožju Homolja, u dolini koja se zove Zvižd, a koju je stvorila reka koja je bila poznata kao zlatonosni Pek.

1 / 4 Foto: Printscreen

Kraj te reke, od nje i za nju živeli su Kučevljani, a danas to svakako nije slučaj.

Reka Pek prolazi pored rudnika u vlasništvu kompanije Zi Đin, kineske kompanije.

Ipak, problem s ovom rekom nije od juče, postoji još od sedamdesetih godina, ali meštani tvrde da je ispuštanje otrovnog mulja sve češće i sve pogubnije.

Inače, na portalu eKučevo objavljeni su nalazi koji su doneti na osnovu uzoraka uzetih početkom februara i koji govore da je voda na izvorištu Mlaka zdravstveno bezbedna.

Reka Pek
foto: ekucevo.rs

Građani ovih dana masovno kače slike reke Pek, koja zaista izgleda jezivo, a retko ko je mogao da sakrije šok, ali i bes i tugu zbog novonastale situacije.

- Divota. Pek gotovo svake godine poplavi, što u Petrovcu, što po poljima oko Petrovca. Sve će zatrovati. Zemlja će biti dobra jedino za dekontaminaciju, rekao je stanovnik Petrovca, dok su drugi bili još ogorčeniji i zabrinutiji.

- Pa ovo u ovakvom stanju više ne može da se zove REKA. Može samo da se zove INDUSTRIJSKI KOLEKTOR. Brisati iz rečnog registra i narediti kompaniji da ovo stavi cev radi zaštite života i zdravlja ljudi, životinja i okolnog zemljišta.

- Zlatni pek, zlatno doba, zlatna reka, dodali su na kraju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.