Ministarka Vujović: Veća zastupljenost eko vozila smanjuje štetan uticaj transporta na životnu sredinu
Veća zastupljenost eko vozila smanjuje štetan uticaj transporta, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

VAŽNA TEMA

Ministarka Vujović: Veća zastupljenost eko vozila smanjuje štetan uticaj transporta na životnu sredinu

Govoreći o ekološkom aspektu, ministarka Vujović je rekla da Vlada Srbije kroz subvencionisanje kupovine novih električnih i hibridnih vozila i izgradnju neophodne prateće infrastrukture, podstiče prelazak na ekološki čistija vozila

Objavljeno:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na autoputevima, što će povećati bezbednost putnika i novoinstalirani punjač za električne automobile na naplatnoj stanici Beograd, koji će doprineti većoj upotrebi ekoloških vozila u Srbiji.

Govoreći o ekološkom aspektu, ministarka Vujović je rekla da Vlada Srbije kroz subvencionisanje kupovine novih električnih i hibridnih vozila i izgradnju neophodne prateće infrastrukture, podstiče prelazak na ekološki čistija vozila.

- Imamo mogućnost da podržimo građane kroz subvencije eko vozila, a važno nam je i da imamo dovoljno elektro-punjača da isprate subvenciju. Time jasno pokazujemo da je Vladi Srbije, i resornom ministarstvu na čijem sam čelu, izuzetno stalo da se uhvatimo u koštac sa aerozagađenjem i da se borimo još brže i snažnije sa problemom koji smo nasledili i koji traje više od 30 godina. Ako uspemo da smanjimo aerozagađenje i za nekoliko procenata, mi smo uspeli u tome – rekla je Vujović.

Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka je navela da je saobraćaj svuda u svetu, posebno u velikim gradovima, značajan uzročnik aerozagađenja, sa prosečnom emisijom ugljendioksida od 22 odsto, a partikularnih čestica 12 odsto. Prema nekim predviđanjima, u Evropi će narednih godina svako treće vozilo biti na ekološki prihvatljiviji pogon, što je standard kojem i Srbija teži.

- Na našim putevima trenutno ima oko 4.000 elektro i hibridnih vozila. Pozivam sve zainteresovane firme i građane koji bi prešli na ovu vrstu prevoza, da se prijave za podršku države. Samo održivim sistemima i većom zastupljenošću vozila na alternativni pogon može se smanjiti zagađenje koje dolazi od saobraćaja – rekla je ona.

Ministarka Vujović je istakla da se u resoru zaštite životne sredine paralelno radi i na realizaciji drugih projekata kojima je cilj unapređenje kvaliteta životne sredine. Podsetila je da je jedinicama lokalnih samouprava stavljeno na raspolaganje 400 miliona dinara, kroz konkurse za projekte pošumljavanja i zamenu kotlarnica za grejanje pravnih i fizičih lica. - Konkurs za ova sredstva je završen a prvi ugovori će biti potpisani već u narednih desetak dana. Do sada se prijavilo oko 30 lokalnih samouprava za zamenu kotlarnica za pravna lica, isto toliko za pošumljavanje i njih osam za zamenu privatnih ložišta. To je još jedan od naših načina borbe za čistiji vazduh – rekla je Vujović.

Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Kada je reč o elektro - punjačima, pored postojećih pet na naplatnim stanicima u Srbiji, JP Putevi Srbije instaliralo je još tri ultra brza elektro – punjača, koji se nalaze na naplatnoj stanici "Beograd", smer Niš - Beograd, i na platou bivše naplatne stanice "Niš" u oba smera, ka Beogradu i ka Nišu, čija je upotreba sada besplatna za korisnike. Puštanjem u rad modernog centra za prikupljanje i obradu, omogućena je obrada podataka sa nadzornih kamera i naplatnih stanica na autoputu, a sa istog mesta se upravlja i saobraćajnom signalizacijom, što će, uz elektro-punjače i ekološki aspekt, povećati bezbednost putnika u saobraćaju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.