VUČEVIĆ I VUJOVIĆ: Uz pomoć Vlade i predsednika više projekata iz oblasti zaštite životne sredine!
Miloš Vučević i Irena Vujović, Foto: Printscreen

VAŽno

VUČEVIĆ I VUJOVIĆ: Uz pomoć Vlade i predsednika više projekata iz oblasti zaštite životne sredine!

Grad ove godine kreće u pribavljanje kompletnog zemljišta

Objavljeno: 00:10h

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je danas da imaju sjajne vesti iz Vlade Srbije jer su ušli u državni sporazum sa inofinansijerima za izgradnju postrojenje otpadnih voda, ali i 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže u vojvođanskoj prestonici.

Postrojenje za preradu otpadnih voda, 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže

Vučević je danas posle zajedničkog sastanka sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović poručio da zahvaljujući predsedniku države i Vladi, prvi put pričamo o realizaciji tog velikog i važnog projekta, a ne samo o tome kako nam je centralni prečistač otpadnih voda potreban.

- U te svrhe planirano je da za Novi Sad bude obezbeđeno 140 miliona evra. Sve pohvale JKP ''Vodovod i kanalizacija'' koji su bili dobro pripremljeni sa projektima, a naš tim, u saradnji sa relevantnim ministarstvima, vodiće računa o tome da tehnologija i standardi prilikom izgradnje postrojenja budu na najvišem nivou i da konačno čuvamo naš Dunav – naglasio je gradonačelnik i dodao da za izgradnju te crpne stanice finansirao je Grad sa gotovo milijardu dinara kao najavu velikih komunalnih projekata koji se rade sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i kao i ministarstvom infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva.

Vučević je podsetio da je nekoliko godina trajala urbanistička rasprava gde će biti lokacija prečistača i određeno je da to bude u Petrovaradinu na lokaciji posle fabrike ''Pobeda''.

Grad ove godine kreće u pribavljanje kompletnog zemljišta, odnosno u otkup parcela koje još nisu naše. Sa ministarstvom za zaštitu životne sredine radićemo i projekat zalivnih sistema u dva parka Futoškom i Limanskom, ali i na delu Bulevara Evropa, od raskrsnice sa Futoškim putem do kružne raskrsnice na Limanu. Ministarstvo učestvuje u tom poslu sa 90 miliona dinara, a Grad sa oko 30 miliona – izjavio je Vučević.

Ministarka Irena Vujović takođe je izrazila je zadovoljstvo zbog kapitalnih projekata u oblasti zaštite životne sredine koji će biti realizovani u Novom Sadu.

Grad novi Sad prijavio veći broj lokacija

- U Novom Sadu je u prethodnih nekoliko godina uočen problem sušenja stabala, i zato smo, u saradnji sa rukovodstvom Grada, odlučili da reagujemo tako što ćemo sufinansirati projekte za uvođenje savremenih zalivnih sistema. Cilj kojem težimo i kojem smo posvećeni u ministarstvu koje vodim, jeste bolji kvalitet života građana kroz stvaranje uslova za zdraviju životnu sredinu. Zato ćemo nastaviti da podržavamo projekte koji nas približavaju evropskim standardima. Još jedan značajan poduhvat u Novom Sadu, na kojem radimo, jeste izrada projektne dokumentacije za regionalni centar za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti sedam opština – izjavila je resorna ministarka.

Prema njenim rečima, Grad Novi Sad je ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divljih deponija. Na sastanku je dogovoreno da se, po obavljenom poslu pojača kontrola, kako jednom uklonjene deponije ne bi ponovo nastajale.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.