Vujović: Radićemo transfer stanice, reciklažne centre i fabrike za preradu otpadnih voda, da bismo podigli standard
Irena Vujović, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

MINISTARKA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE O VAKCINACIJI, AEROZAGAĐENJU DRUGIM EKOLOŠKIM PROBLEMIMA

Vujović: Radićemo transfer stanice, reciklažne centre i fabrike za preradu otpadnih voda, da bismo podigli standard

Važno je da pribavimo i što više automatskih mernih stanica

Objavljeno: 11:03h

Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine, izjavila je gostujući u jutarnjem programu TV Prva da je već primila obe doze ruske vakcine i navela da je srećna jer je imala mogućnost da izabere vakcinu i da se vakciniše.

Imala sam prvog dana blagu reakciju – malaksalost, nisku temperaturu, li sam veoma zadovoljna što sam se vakcinisala i verujem da ćemo kada na se dovoljan broj ljudi vakciniše moći da živimo normalno, da nam se razvija ekonomija. Svi smo svedoci koliko je država uložila napora, predsednica Vlade i predsednik Republike pre svih, kako bi smanjili broj zaraženih građana. Izgradili smo dve kovid bolnice, a danas prednjačimo u vakcinaciji građana i izuzetno je važno da građani mogu da biraju vakcinu. Ovih dana čujemo kao je to sve odlično organizovano, svakodnevno primamo pohvale i to izdvaja Srbiju o odnosu na druge zemlje. Svakako je čast biti građanin Srbije, jer naši građani mogu da izaberu vakcinu dok neke druge zemlje ne mogu ni nekoliko hiljada građana da vakcinišu. Kod nas iz dana u dan pristižu nove količine

Rešavamo problem aerozagađenja

Ministarka je ocenila da je dobro što se poslednjih meseci govori intenzivno o zagađenosti vazduha, jer to podiže svest građana, kako bi oni prešli na energetski efikasnija goriva koja manje zagađuju.

Po prvi put imamo i želju i postavljene ciljeve da rešimo problem aerozagđenja o koje se najviše govori u Beogradu i nekoliko velikh gradova. Ne možemo da zanemarimo i potrebe i probleme drugih opština u Srbiji, i kada je u pitanju aerozagađenje, i kada je u pitanju otklanjanje čvrstog otpada, ali i otpadne vode kao i prateća kanalizacija. Kada govorimo o aerozagađenju Ministarstvo je raspisalo po prvi put konkurs koji je u toku, za zamenu kotlarnica kako pravnih lica, tako i fizičkih. Raspisan je i konkurs za pošumljavanje, ali i subvencije za hibrid vozila. Trudimo se da se borimo sa aerozagađenjem.

Ona ističe da je reč o višedecenijskom problemu i da se sada po prvi put rešavaju neki problemi.

- Potrebna su velika sredstva, tražimo kreditore i finansijere. U gradu Kragujevcu treba da nakon grejne sezone zamenimo čitavu kotlarnicu u tom gradu, isto tako i u Užicu.

Ministarka je navela da su referentno sajtovi koji mere aerozagađenje Beoeko, ali i sajt Ministarstva životne sredine, dok je za sajt Airvisual navela da nije verifikovan.

Važno je da pribavimo i što više automatskih mernih stanica na ćemo ćemo raditi ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima. Zagađenje postoji i to niko ne osporava, zato moramo da radimo brže. Rezultati su veliki i kada promenite jednu kotlarnicu.

Rešen ekološki genocid nakon čišćenja Potpećkog jezera

Potpećko jezero kod Priboja, odakle je uklonjen i raskrčen otpad, jeste primer kako intenzivnim radom mogu da se reše problemi.

Imali smo otpad iz Crne Gore i BiH koji je završio kod nas u Potpećkom jezeru četiri nedelje intenzivnog rada je dovelo do toga da slika sada bude nogo drugačija. Planiramo da formiramo radne grupe sa svim opštinama u Srbiji koje se nalaze na obalama Lima i da pojačamo kontrolu kako ne bismo dozvoljavali neodgovornim pojedincima da istovaraju otpad ne na deponije, već na obalama reka. To zagađuje, i zemlje i reke i vazduh. Imamo i početak saradnje sa ministrima iz Crne Gore i BiH kako bismo napravili zajednički projekat i postavili što više barijera. Sve ovo iziskuje mnogo sredstava, ali budžet za 2021. je razvojni i planski urađen i imamo sredstva za sve ono što su gorući problemi. Radićemo i transfer stanice i reciklažne centre i fabrike za preradu otpadnih voda, kako bismo podigli standard života građana.

Za deponiju kod Prijepolja rekla je da je zatvorena nakon dugog niza godina, te da od tada nijedna kesa otpada više nije bačena.

Čeka nas saniranje te deponije kako ne bi otpad padao u reku im i napravio neko novo Potpećko jezero.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.