KOLIKO TREBA ČEKATI IZMEĐU DVE DOZE ASTRAZENEKE? Dr Gnjatović razrešila dilemu
Marija Gnjatović, Foto: YoutubePrintscreen/Novo Jutro

astrazeneka

KOLIKO TREBA ČEKATI IZMEĐU DVE DOZE ASTRAZENEKE? Dr Gnjatović razrešila dilemu

U pitanju je vektorsko cepivo, po konceptu veoma slično ruskom Sputnjiku V

Objavljeno:

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije objasnila je u jutarnjem programu TV Prva da je vakcina Astrazeneka po konceptu veoma slična Sputnjiku V.

- U pitanju je vektorska vakcina. Informacija o sintezi S proteina spakovana je u vrstu bezopasnog virusa, biće vrlo sličan odgovor i neželjena dejstva kao kod Sputnjika - izjavila je doktorka Gnjatović.

Prema njenim rečima, vakcina koju su osmislile naučnice sa Univerziteta Oksford je vrlo kvalitetna i bezbedna sa malo prijavljenih neželjenih dejstava, poput kratke nelagode na mestu uboda i groznice u trajanju od jednog dana.

Vakcinacija velikog broja ljudi

Doktorka Gnjatović podsetila je da je oksfordska vakcina specifična i da se razlikuje od ostalih po tome što se između dobijanja prve i druge doze preporučuje razmak od 4 do 12 nedelja.

- Kod nas će biti primenjen princip sa pauzom od 12 nedelja između dve doze, što je dobro jer ćemo uspeti da vakcinišemo veliki broj ljudi sa ovom serijom vakcina. Kod Astrazenekine vakcine je otkriveno da je imunitet dugotrajniji ukoliko se napravi veći razmak između dve doze - objasnila je dr Gnjatović

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.