PRVO JE SUMNJAO, SAD JE PROMENIO PLOČU: Francuski rukovodilac vakcinacije sve najbolje o Astrazeneki!
Astrazeneka vakcina, Foto: Profimedia

OBRT

PRVO JE SUMNJAO, SAD JE PROMENIO PLOČU: Francuski rukovodilac vakcinacije sve najbolje o Astrazeneki!

-To je izuzetna vakcina – rekao je Fišer

Objavljeno:

Posle silnih kritika na račun vakcine "Astrazeneka" protiv kovida, izrečenih u Francuskoj, Južnoj Africi i drugde, rukovodilac francuske kampanje vakcinisanja Alen Fišer stao je u odbranu ove vakcine, prema čijoj efikasnosti je i sam prethodnih dana iznosio sumnju.

On je poručio da ova vakcina "štiti dobro" i da je "sigurna". Naglasio je i da je do sada bilo "malo dramatizacije" u vezi sa neželjenim efektima i efikasnošću.

- To je izuzetna vakcina – rekao je i istakao da se "ne radi o vakcini druge zone".

Naglasio je da "astrazeneka" ima veoma dobar nivo efikasnosti i da je zaštita "malo više od 80 odsto, što nije daleko od ARN vakcina". Do sada se govorilo o 60 do 70 odsto, dok je južnoafričko istraživanje pokazalo da soj otkriven u ovoj zemlji u umerenoj varijanti "pokriva" samo 22 odsto.

Fišer je dodao i to da je istina da kod mlađih ljudi ova vakcina izaziva malo jače reakcije, ali da se preko 50 godina "ne dešava ništa ili veoma malo toga", kada je reč o nuspojavama. To je objasnio činjenicom da mladi imaju jači imuni sistem. Povišena temperatura, glavobolja i slične reakcije češće mogu da se pojave i kod onih koji su već preležali kovid.

To što je u francuskom departmanu Mozel, gde značajno cirkuliše južnoafrički virus, predložio da se lekarima prvenstveno daju "fajzer" i "moderna" a ne "astrazeneka", objasnio je time da se kod prve dve pomenute vakcine imunitet stiče brže, što je važna činjenica za one koji se u prvim redovima bore protiv korona virusa.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.