ASTRAZENEKA VAKCINA JE SAMO 10 ODSTO EFIKASNA PROTIV NOVOG SOJA KORONE: Izašli su rezultati ISTRAŽIVANJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OVO SE ČEKALO

ASTRAZENEKA VAKCINA JE SAMO 10 ODSTO EFIKASNA PROTIV NOVOG SOJA KORONE: Izašli su rezultati ISTRAŽIVANJA!

Ovo su prilično loše vesti

Objavljeno:

Astrazenekina, ili oksfordska vakcina, pruža samo 10 odsto zaštite protiv varijante koronavirus koja se prvi put pojavila u Južnoj Africi, tvrde istraživači.

Naučnici koji su napravili probu efikasnosti vakcine na malom uzorku sada kažu da ona pruža veoma ograničenu zaštitu od blage i umerene infekcije, iako su rekli da se nadaju, teorijski, da bi još uvek mogla da štiti dovoljno od ozbiljnije infekcije.

Južnoafrička republika je zaustavila distribuciju Astrazenekine vakcine, a britanski ministar zdravstva je nagovestio da bi godišnja vakcinacija protiv korone mogla da postane norma za mnoge ljude, dok se naučnici bore da ostanu korak ispred mutacija.

Profesor Šabir Madhi sa Univerziteta Vitvatersrand, koji je bio na čelu tima istraživača, rekao je da je, iako je uzorak ispitivanja bio mali, ono bilo usmereno na to da li ili ne vakcina ima efikasnost od najmanje 60 odsto na kovid bilo kakve kliničke slike.

- Rezultati koje sada opisujemo, u odnosu na ovaj soj korone... Trenutno je procena efikasnosti oko 10 odsto. Jasno, to je daleko od ciljanih 60 odsto i, čak i da imamo veći uzotak, veoma teško će se doći do praga efikasnosti vakcine od 40 ili 50 odsto - rekao je Madhi za BBC.

- Ono što nam istraživanje pokazuje je to da, u relativno mladoj demografskoj grupi, sa veoma malom prevalancijom morbiditeta kao što su visok pritisak i dijabetes, vakcina ne štiti od blage ili umerene infekcije.

On je dodao da bi laboratorijske studije mogle da pokažu da nisu samo antitela efikasna u zaštiti od ozbiljne varijante bolesti, nego i imunitet T-ćelija. Kad je reč o odloženoj drugoj dozi, rekao je da je efikasnost Oksford/AstraZeneka vakcine oko 75%, ali da je ovo bilo pre pojave južnoafričkog soja.

Ove vesti su izazvale zabrinutost oko toga da li će trenutno dostupne vakcine biti dovoljne da okončaju krizu, i proizvođači već rade na novim verzijama koje će ponuditi zaštitu protiv različitih sojeva.

U ponedeljak je britanski ministar zdravstva Edvard Argar priznao da će biti potrebna dodatna vakcinacija. "Kao u slučaju gripa, kad svake godine imamo dodatnu vakcinu, to možemo očekivati i ovde", rekao je.

On je rekao i da će virus pokušati da nas "prevari", i naglasio da je bitno da uvek budemo korak ispred njega.

Bonus video:

(Espreso/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.