TELEKOM TUŽIO JUNAJTED GRUPU ZBOG NELOJALNE KONKURENCIJE: Nema kartelisanja tržišta, ovo je RAZBIJANJE KARTELA
Telekom, Foto: Mondo/Telekom Srbija

REAKCIJA

TELEKOM TUŽIO JUNAJTED GRUPU ZBOG NELOJALNE KONKURENCIJE: Nema kartelisanja tržišta, ovo je RAZBIJANJE KARTELA

Optužbama da Telekom i Telenor nameravaju da kartelišu telekomunikaciono tržište, pridružile su se optužbe na račun Telekoma da je preuzimanje Telekomovih obveznica od strane centralna banke zapravo ilegalna državna pomoć

Objavljeno: 09:06h

Telekom Srbija podneo je Privrednom sudu u Cirihu tužbe protiv četiri pravna lica Junajted grupe zbog nelojalne konkurencije.

U Telekomu kažu da su tužbe usledile zbog nelojalne konkurencije i medijskog izveštavanja na televizijskom kanalu N1 na srpskom jeziku i njihovom internet portalu, pišu Večernje novosti.

Prozivke na račun Telekoma Srbija ne jenjavaju već nedeljama od kada je, kako je navedeno, kablovski operater SBB optužio državnog operatera da udruživanjem sa Telenorom namerava da potisne kanale Junajted medije, a time uguši "medijsku slobodu" Srbije.

Optužbama da Telekom i Telenor nameravaju da kartelišu telekomunikaciono tržište, pridružile su se optužbe na račun Telekoma da je preuzimanje Telekomovih obveznica od strane centralna banke zapravo ilegalna državna pomoć.

Kompanija Telekom Srbija je u septembru prvi put emitovala korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, u skladu sa prethodno donetom odlukom Skupštine akcionara te kompanije. Kako u NBS kažu, one su otkupljene po potpuno tržišnim uslovima, odnosno po stopi koja je gotovo identična kuponskoj kamatnoj stopi.

Novosti podsećaju da već danima operater kablovske i satelitske televizije SBB spočitava Telekomu da se spaja sa Telenorom, a da se iza toga krije namera da potisne SBB sa tržišta, pa time i medije u njihovom vlasništvu.

Sa druge strane, kako je navedeno, stručnjaci iz oblasti telekomunikacija potvrđuju da je ono što se poslednjih dana u medijima naziva pravljenjem kartela, u 19 zemalja EU česta situacija na tržištu.

Takođe dodaju da to nije novina ni kod nas, a da bi i sam SBB mogao da zna jer je "do juče" bio u povlašćenom položaju, godinama besplatno koristeći državne resurse.

Stručnjaci iz oblasti antimonopolskog poslovanja kažu, pišu Novosti, da su sva ova negodovanja Junajted medije zapravo njihov strah od konkurencije.

Naglašavaju da je u pitanju firma koja je decenijama nepravedno dominirala tržištem, koja i danas na razne načcine koristi poreske olakšice Srbije, razne subvencije, ne plaćajući značajan deo poreza na dobit, koristeći pomoć države tokom korone, a u isto vreme ignorišući zakon.

Prema zvaničnom izveštaju iz Luksemburga, do 2025. godine kroz plaćanje manje od 50 odsto poreza na dobit, Junajted medija uštedi desetine miliona evra godišnje, kaže sagovornik Novosti, stručnjak za antimonopolsku regulativu zakonodavstva. Takođe, dodaje da u isto vreme Telekom Srbija nema nijednu pomoć, niti subvenciju, ni za kovid, jer je državna firma.

Kako objašnjavaju, Junajted medija je osim toga kuća koja kompletan sadržaj proizvodi u Srbiji, emituje iz Srbije i uređivačke odluke donosi u Srbiji, a da državi ne plaća nikakvu naknadu. Kao opravdanje za neplaćanje naknade navodi podatak da su registrovani u drugoj zemlji i da su dozvole za emitovanje pribavili u inostranstvu.

"Nema govora o kartelisanju tržišta, već naprotiv, to je razbijanje kartela, a svi ugovori između Telekoma i Telenora o iznajmljivanju infrastrukture čisti su kao suza. Nema reči o gušenju sloboda medija, već to mnogo više govori o tome da kanali Junajted medije tendenciozno izveštavaju", kaže stručnjak za antimonopolsku regulativu, navode Novosti.

"Zašto N1 BiH i Hrvatska omogućavaju besplatni lajvstrim program preko interneta, a isto to u Srbiji mora da se plati! Sve što radi Junajted medija je da političkim klevetanjem brane monopolski položaj na tržištu. Ako se krene redom na svaku od njihovih optužbi, dobija se jasan odgovor da je u pitanju neistina".

U poslednjoj tužbi Telekom navodi da su date lažne ili uvredljive izjave, sa posebnim osvrtom na izjavu Junajted grupe da je neprihvatanje njene "ponude" za distribuciju Junajted medija kanala od strane Telekoma urađeno namerno.

Na listi tuženih našli su se "Junajted grup B.V.", kao i njena tri povezana pravna lica - "Junajted medija netvork AG (UMN)", "Junajted medija Sarl" i "Adrija njus Sarl".

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.