SRBIJA IMA 4 VAKCINE PROTIV KORONE! Vučić na aerodromu dočekao 150.000 doza ASTRAZENEKINOG cepiva!
Vučić i visoka delegacija na dočeku vakcina, Foto: Tanjug printscreen

BORBA PROTIV POŠASTI

SRBIJA IMA 4 VAKCINE PROTIV KORONE! Vučić na aerodromu dočekao 150.000 doza ASTRAZENEKINOG cepiva!

Ova vakcina će od sutra biti dostupna građanima

Objavljeno: 08:55h

Vakcina protiv virusa korona britansko-švedskog proizvođača "AstraZeneka" stigla je danas u Srbiju, a prvi kontingent od 150.000 doza na aerodromu je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Avion sa vakcinama sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" oko 8 sati.

Osim predsednika Vučića, na aerodromu su i ministar Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Ssan Meklaud.

Vakcine "AstraZeneke", 150.000 doza koje su jutros stige, znači 150.000 vakcinisanih u Srbiji, istakao je jutros predsednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija, uz UAE, postaje jedina zemlja u svetu koja ima na raspolaganju više od tri vakcine.

"Revakcinacija AstraZenekom ide posle 12 nedelja, a imamo ugovor za nove doze, tako da ovo znači još 150.000 vakcinisanih u Srbiji. Ponosan sam na odgovornost i ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za zdravlje građana, za očuvanje života i borbi za napredak ekonomije", rekao je Vučić na aerodromu.

On je izrazio zahvalnost premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, kao i premijeru Indije Narendri Modiju.

"Hvala partnerima iz Velie Britanije na podršci, što su želeli da nas čuju, na pažnji koju su posvetili jednoj maloj Srboji i što vakcine stižu u Srbiji mnogo pre nego u najveći deo drugih zemalja na kontinentu", rekao je Vučić, On je dodao da je cena po kojom su vakcine nabavljene, apsolutno najpovoljnija.

Vučić je rekao i da će od sutra "AstraZeneka" vakcine biti dostupne građanima.

Vučić je izjavio da su građani Crne Gore zaslužni za to što su dobili vakcinu od Srbije, jer su to, kako je rekao, naša braća i prijatelji.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što se, kako je navedeno, politički akteri u CG svađaju ko je zaslužan za nabavku vakcine u toj zemlji.

"Naša je obaveza sa delimo dobro i zlo sa njima i ako možemo da pomognemo, pomagaćemo i oni bi nama da su u toj sitauciji. Ne želim da ulazim u političke priče, niti me zanimaju, kao što sam danas zahvalan britanski i indijskim prijateljima, i oni su zahvalili nama, mi bismo se sutra zahvalili njima za neku drugu situaciju, to je normalno", kazao je Vučić.

Vučić ističe da ako vam brat, prijatelj i komšija nisu zadovoljni, da onda ni vi ne možete da budete zadovoljni.

Tako da u te stranačke priče ne mogu i ne želim da ulazim, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da je revakcinacija od ključnog značaja i izrazio uverenje da će Srbija, pre nego što dođu vakcine iz Kovaks programa, vakcinisati i revakcinisati 1,1 do 1,2 miliona ljudi, što je 20 odsto punoletnog življa.

Vučić je, u obraćanju medijima, rekao da su AstraZeneka vakcine, koje su danas stigle u Srbiju rezultat bilateralnog, odnosno trilateralnog dogovora.

- Ovde smo danas zato što smo bilateralnim putem, odnosno trilateralnim uspeli ovo da dogovorimo. Dugo smo se borili. Mnogo muka je bilo za britanske zvaničnike koliko smo ih davili našim zahtevima. Nije ni nama uvek prijatno da to radimo, ali se borimo za zemlju i građane. Oni su imali strpljenja da nas saslušaju. Onda smo mučili Paskala Sorioa, direktora Serum instituta u Indiji, pa sam poruke slao šefu diplomatije Indije i indijskom premijeru - objasnio je on.

Vučić je kazao da je su rezultat svega toga vakcine, te da one nisu pale neba kako neki kažu, jer da je tako, kako je rekao, imali bi ih i drugi.

Upitan kada će stići vakcine iz Kovaks programa, rekao je da će oko 100. 000 AstraZeneka možda sticgi u prvoj polovini marta.

- Mi ćemo dodatno da ubrzamo revakcinaciju. Ona je od ključnog zančaja. Prva vakcina ne znači ništa, pa kada primite drugu onda petnaest danas ne smete da se opuštate. Tek posle toga možete nešto malo da se opustite - dodao je on.

Ambasadorka Velike Britanije Ssan Meklaud izjavila je jutros na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, gde je stigao prvi kontigent vakcina britansko-švedskog proizvođača "AstraZeneka" od 150.000 doza, da su i mladi stručnjaci iz Srbije učestvovali u razvoju te vakcine na Oksfordu.

"Radujem se što sam ovde i što smo sačekali dolazak ove vakcine. Vakcina je razvijena na Oksfordskom univerzitetu i na njoj je radio međunarodni tim. Među njima su i mladi naučnici iz Srbije", rekla je Meklaud.

Istakla je da je Vlada Velike Britanije podržala razvoj te vakcine i da se raduje što će ta vakcina biti dostupna širom sveta zahvaljujući programu Kovaks.

Vakcina nam dajem volju i nadu, dodala je ona.

Stigle Astrazeneka vakcine
foto: Tanjug printscreen

Predsednik je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki I otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

"Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije.

Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas", rekao je Vučić.

Posle današnje isporuke Srbija postaje jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj će građani moći da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona - američko-nemačke "Fajzer/Biontek", ruske "Sputnjik V", kineske "Sinofarm" i britansko-švedske "AstraZeneka".

Stigle Astrazeneka vakcine
foto: Tanjug printscreen

Očekuje se da će u Srbiju danas stići i novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V", što je ranije najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je Srbija potpisala novi ugovor sa kompanijom "Fajzer-Biontek", tako da će u našu zemlju u drugom kvartalu umesto 500.000 vakcina, stići 1,2 miliona, a u trećem umesto 400.000 - 1,19 miliona doza vakcina.

Stigle Astrazeneka vakcine
foto: Tanjug printscreen

U Srbiju je do sada stiglo najviše kineskih vakcina "Sinofarm" - milion i po doza.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.