BIO JE ZAMONAŠEN U VELIKOJ SRPSKOJ SVETINJI! Ovo je biografija novog srpskog patrijarha
Porfirije (svetovno Prvoslav Perić), Foto: Printscreen Youtube

Doneta odluka

BIO JE ZAMONAŠEN U VELIKOJ SRPSKOJ SVETINJI! Ovo je biografija novog srpskog patrijarha

Tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno, danas u 9 časova je u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Objavljeno:

Porfirije (svetovno Prvoslav Perić) mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Bivši je vikarni episkop jegarski (1999—2014).

Predsednik je Fondacije Privrednik. Bio je predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (2008—2014). Rođen je u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke, njegovo svetovno ime bilo je Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Godine 1986. završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu. Pre toga zamonašen je u manastiru Dečani (1985). Po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu gde je ostao do 1990. godine.

Po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, 6. oktobra 1990, otišao je u manastir Kovilj. Tamo je 21. novembra 1990. godine rukopoložen u čin jeromonaha.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom zasedanju 14. maja 1999. izabrao za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.

Odbranio je doktorsku disertaciju „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta“ na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini (2004).

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) ga je izabrao 29. jula 2008. za svog predsednika.

U periodu 2010—2011. bio je episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Odlikovan je ordenom Svetog Ignatija u Švedskoj februara 2016. godine.

Na Vidovdan 2020. godine je nakon liturgije u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, između ostaloga rekao da kosovski mučenici nisu stradali da bi sačuvali nacionalni identitet. Smatra da je on važan, ali ako postane glavna stvar u našim životima, i ako nije postavljen u kontekst našeg odnosa sa Bogom, da nacionalni identitet postaje idol.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.