PRED NAMA JE SUROVI POVRATAK U ZIMU: Nagla promena vremena može izazvati INFARKT SRCA I MOZGA kod grupe bolesnika!
Ove sulude vremenske oscilacije, koje se dešavaju u kratkom vremenskom periodu, uticaće nepovoljni na hronične bolesnik, stare i decu, a stručnjaci kažu da su pod posebnom rizikom oni koji imaju problem sa kardiovaskularnim bolestima, Foto: Profimedia

OPREZ

PRED NAMA JE SUROVI POVRATAK U ZIMU: Nagla promena vremena može izazvati INFARKT SRCA I MOZGA kod grupe bolesnika!

Nakon pravih prolećnih dana usred zime, kada je temperatura dostizala i do 20 stepeni, već u petak se vraća ledeni talas, pa tako u narednih desetak dana najjviša dnevna temperatura neće prelaziti -3 stepena

Objavljeno:

Iznenadne vremenske promene nepovoljno utiču na hronične bolesnike ali i na zdrave osobe a lekari ističu da mogu dovesti do velikih promena raspoloženja.

Nakon pravih prolećnih dana usred zime, kada je temperatura dostizala i do 20 stepeni, već u petak se vraća ledeni talas, pa tako u narednih desetak dana najjviša dnevna temperatura neće prelaziti -3 stepena!

Ove sulude vremenske oscilacije, koje se dešavaju u kratkom vremenskom periodu, uticaće nepovoljni na hronične bolesnik, stare i decu, a stručnjaci kažu da su pod posebnom rizikom oni koji imaju problem sa kardiovaskularnim bolestima, jer sužavanje krvnih sudova može dovesti o do infarkta srca i mozga, piše Kirir.

- Naš organizam ima potrebu da sačuva toplotu, pa se krvni sudovi skupljaju da bi to omogućili. To dovodi do rasta krvnog pritiska. Suženje krvnih sudova predstavlja i pretnju za infarkt srca i infarkt mozga - rekao je za Kurir primarijus opšte prakse Biserka Obradović i dodaje da je primećeno u praksi da je tokom vremenskih oscilacija dolazilo do srčanih i moždanih udara, te se hroničnim bolesnicima savetuje da redovno uzimaju svoju terapiku, kontrolišu krvni pritisak, izbace nikotin i da se ne leče sami.

Ma vremenske promene, osetljivi su, dodaje, o decai stari zbog hormonskog sistema, koji je mahom u disbalansu.

Bolovi u mišićima i zglobovima

Problem imaju i oni koji imaju bolest plića - asmatičari i hronični opstruktivci, kod kojih zbog veće količine vlage češće dolazi do napada. Pored toga naš organizam je najvećom delom sastavljen od vode, pa tečnost, kada je napolju niži pritisak, vrši protosak na ćelisku opnu, što može izazvati veći bol u zglobovima i mišićima.

Promene vremena utiču i na psihičko zdravlje, pa se mnogi, kaže psihijatar dr Ivica Mladenović, žale na glavobolju, promenljivo raspoloženje, osećaj malaksalosti, slabost, pad motivacije, bezvoljnost.

Organizam je kompleksna celina o velikom delom je sastavljen od vode koja je raspodeljena u odnosu na atmosferski pritisak, vlažnist i druge faktore. Mali nam je manevarski prostor, posebni jer smo civilizacija nezrelih ljudi, ali savet je da uvek radimo na sebi, jer što je osoba zrelija, ima širi spektar aktivnosti koji može primeniti u ovakvim situacijama. Treba se baviti aktivnostima koje pričinjavaju zadovoljstvo.

Šta da radimo

Saveti su da se redovno uzima terapija, o kontrološe krvni pritisak. Da se ne lečimo sami, već da se obratimo svom lekaru. Smanjenje cigareta i kofeina je takođe preporuja jer oni dovode do sužavanja krvnih sudova. Bavite se umerenom fizičkom aktivnošću i ne preskačite obroke od kojih treba imati tri glavna i dve užine. Od vitamina pored vitamina C dobro je uzimati selen, magnezijum, vitamin D i cink.

Bonus video:

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.