SRPSKO SELO KOD SMEDEREVA NOSI NEOBIČNO IME: Istorija njegovog nastanka je veoma TUŽNA i MRAČNA
Selo Udovice, Foto: printsceen/youtube

čudno poreklo seoskog imena

SRPSKO SELO KOD SMEDEREVA NOSI NEOBIČNO IME: Istorija njegovog nastanka je veoma TUŽNA i MRAČNA

Stari Udovčani, premda, govore da se njihovo selo ne nalazi na mestu na kom se nekada nalazila Podgorica, ali se ime svakako zadržalo iz davnina

Objavljeno:

Često smo u prilici da čujemo razna neobična imena sela i naselja u Srbiji,iza kojih se kriju najtužniji momenti iz naše mitologije.

Takav je slučaj i sa jednim selom u blizini Smedereva, gde prema poslednjem popisu stanovništva živi manje od dve hiljade lica.

Iako je reč o voćarskom kraju i mestu iz kog potiču najlepše jabuke i breskve, ono što svakom prolazniku prvo padne na pamet jeste njegovo neobično ime – Udovice.

Selo se nalazi jugozapadno od Smedereva, a prema pojedinim tumačenjima, u njemu se mogu naći tragovi koji svedoče o rimskom dobu. Zvanični istorijski izvori ne ukazuju na konkretan razlog zbog kog je smederevsko selo dobilo baš ovakvo ime, ali su se svakako mnoge legende ispredale oko njegovog porekla.

Prema narodnom verovanju, ovde je nekada postojalo selo Podgorica, ali je, navodno, despot Vuk Grgurević Branković (u narodnoj poeziji opevan i kao Zmaj despot Vuk), odlučio da kazni seljake koji su prikrili Turčina Albega, pa je njih 60-70 javno pogubio.

Nakon toga, u selu su ostale samo udovice, pa odatle i simboličan naziv za ovo malo selo.

Stari Udovčani, premda, govore da se njihovo selo ne nalazi na mestu na kom se nekada nalazila Podgorica, ali se ime svakako zadržalo iz davnina.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.