OD KADA POSTOJI OTROVAN SUSAM U SRBIJI? Analize su skupe, a ovo je proces kontrole
Kontaminirano seme susama, Foto: Printscreen/Youtube

POJAČANA KONTROLA

OD KADA POSTOJI OTROVAN SUSAM U SRBIJI? Analize su skupe, a ovo je proces kontrole

Pojačana je kontrola pošiljaka susama i proizvoda koji sadrže susam poreklom iz Indije

Objavljeno:

Kontaminirano seme susama, koje je stiglo u većinu evropskih zemalja, i dalje je jedna od glavnih tema u EU kada je reč o ostacima pesticida u hrani. U susamu koji je iz Indije poslat za Evropu prošlog septembra otkriven je veoma visok nivo etilen-oksida. Nivo tog kancerogenog pesticida u nekim slučajevima bio je čak hiljadu puta viši od maksimalno dozvoljenog.

Zbog toga, kako je Telegraf Biznis prvi objavio, susam iz Indije vraćen je sa srpske granice.

Kako su za naš portal rekli u resornom ministarstvu, granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje. Između ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Prilikom dobijanja prvih informacija sistema brzog uzbunjivanja i obaveštavanja koji se koristi u EU, pojačana je kontrola pošiljaka susama i proizvoda koji sadrže susam poreklom iz Indije.

Delez Srbija je je potom iz svih maloprodajnih objekata povukla proizvod privatne robne marke Premia susam seme od 100g, proizvođača Moravka Pro potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Kompanije je samoinicijativno poslala proizvod na laboratorijska ispitivanja u Poljsku.

Pitali smo resorno ministarstvo, na koji način se kontroliše susam koji je već ovde?

- Proizvodi koje je kompanija Delez uzorkovala kao svoju obavezu na osnovu Zakona o bezbednosti hrane sadržali su susam sa povišenim prisustvom etilen oksida koji je uvezen pre otkrića i upozorenja EU RAŠF sistema, rečeno je za Telegraf Biznis u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako nam napominju, nadležna poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija vrše redovan nadzor i kontrolu hrane nad svim pošiljkama koje ulaze u Republiku Srbiju, kao i njihovom prometu.

- U pomenutom slučaju, nadležni organi su odmah po dobijanju informacije o mogućem uvozu susama iz Indije od strane EU RASSF sistema brzog uzbunjivanja i upozoravanja uveli pojačanu kontrolu zrna susama i svih proizvoda koji sadrže susam poreklom iz Indije na prisustvo etilen oksida, navode nam oni.

Kako nam dodatno objašnjavaju, svi subjekti koji posluju hranom su takođe dužni, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, da ukoliko utvrde veće prisustvo supstanci od propisanih, povuku iste proizvode i na precizan i efikasan način obaveste potrošače o razlozima povlačenja istog.

Nejasno je međutim, da li će i svaki lanac to uraditi preventivno, kao ni to da li će uzorke slati u inostranstvo po analize.

susam
foto: Profimedia

Koja je procedura?

Nadležne inspekcije su do sada zbog povišenog prisustva etilen oksida vratile sa granice dve pošiljke susama, ukupno 35 tona i nastaviće da redovno kontrolišu sve pošiljke, potvrđeno je za naš portal.

U Indiji je etilen-oksid korišćen protiv salmonele u skladištima. Dok se kod nas ne koristi u poljoprivredi.

Evropska unija nastavlja pojačanu kontrolu, jer susam sadrže razni proizvodi, čokoladice, slana i slatka jela, hleb, a te pojačane analize su skupe.

Kada iz inostranstva stigne isporuka proizvoda koji sadrže susam, službene kontrole hrane i hrane za životinje sastoje iz nekoliko segmenata - pregled dokumentacije, identifikacija pošiljke, fizički pregled pošiljke, pregled deklaracije i, po potrebi, slanje na laboratorijsko ispitivanje.

Osim trgovisnkih lanaca, i uvoznici su odgovorni prilikom prometa hrane da kod bilo kakve neusaglašenosti sa zakonom o bezbednosti hrane i sa podzakonskim aktima – reaguju i da sami povuku sa rafova svoje proizvode i o tome obaveste potrošače.

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao kancerogena i reproduktivno toksična stvar, a osim toga, nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu biljaka.

Inače je poznato da susama ima gotovo svuda, barem u tragovima, kao i kikirikija. Naročito ga ima u krekerima, raznim drugim grickalicama, namazima za hleb, u smesi za hleb. Nisu svi subjekti povukli proizvode jer su pronašli nedozvoljen nivo etilen oksida, neki su to uradili preventivno.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.