DA LI JE SIGURNO KUPOVATI PROIZVODE KOJI SADRŽE SUSAM? Šef fitosanitarne inspekcije odgovara na ovo pitanje
Susam, Foto: Profimedia

treba biti na oprezu

DA LI JE SIGURNO KUPOVATI PROIZVODE KOJI SADRŽE SUSAM? Šef fitosanitarne inspekcije odgovara na ovo pitanje

U susamu koji je iz Indije poslat za Evropu prošlog septembra otkriven je veoma visok nivo etilen-oksida

Objavljeno:

Šef Odseka Granične fitosanitarne inspekcije Subotica Ivan Tomašev rekao je za RTS da se trenutno radi pojačana kontrola prisustva etilen-oksida na susamu i proizvodima koji su dobijeni iz susama. Ima i poruku za građane o tome da li je opasno kupovati proizvode od susama.

U susamu koji je iz Indije poslat za Evropu prošlog septembra otkriven je veoma visok nivo etilen-oksida. Nivo tog kancerogenog pesticida u nekim slučajevima bio je čak hiljadu puta viši od maksimalno dozvoljenog.

Granična fitosanitarna inspekcija u Srbiji vratila je pošiljku od skoro 18 tona susama iz Indije zbog prisustva etilen-oksida u količini većoj od dozvoljene.

Ivan Tomašev, šef Odseka Granične fitosanitarne inspekcije Subotica rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da ta inspekcija vrši kontrolu pošiljaka bilja i mešovite hrane koje dolaze u Srbiju.

"Prilikom ovih kontrola radimo i kontrole ostataka sredstava za zaštitu bilja, kontaminenata i teških metala", istakao je Tomašev.

Kaže da su prilikom dobijanja prvih informacija sistema brzog uzbunjivanja i obaveštavanja koji se koristi u EU, pojačali kontrolu pošiljaka susama i proizvoda koji sadrže susam poreklom iz Indije.

"Na graničnom prelazu Batrovci, prilikom službene kontrole, izvršili smo kontrolu oljuštenog susama koji je prispeo iz Indije, u količini od 17.800 kilograma, uzeli smo službeni uzorak i poslali u laboratoriju na ispitivanje", rekao je Tomašev.

Posle nekoliko dana stigao je rezultat – utvrđen je povišen sadržaj etilen-oksida od 0,15 miligrama po kilogramu, što je tri puta veća vrednost od granične dozvoljene vrednosti koja iznosi 0,05, istakao je Tomašev.

U Indiji je etilen-oksid korišćen protiv salmonele u skladištima. Tomašev kaže da se kod nas ne koristi u poljoprivredi.

Pojačana kontrola prisustva etilen-oksida na susamu

Evropska unija nastavlja pojačanu kontrolu, jer susam sadrže razni proizvodi, čokoladice, slana i slatka jela, hleb, a te pojačane analize su skupe.

"Trenutno radimo pojačanu kontrolu prisustva etilen-oksida na susamu i proizvodima koji su dobijeni iz susama, tako da ne čekamo rezultate iz EU, već vršimo uzorkovanje proizvoda da ne bismo ostavili potrošače u neizvesnosti", rekao je Tomašev.

Kada iz inostranstva stigne isporuka proizvoda koji sadrže susam, Tomašev pojašnjava da se službene kontrole hrane i hrane za životinje sastoje iz nekoliko segmenata - pregled dokumentacije, identifikacija pošiljke, fizički pregled pošiljke, pregled deklaracije i, po potrebi, slanje na laboratorijsko ispitivanje.

Kada stigne pošiljka na granični prelaz, prvo se izvrši pregled dokumentacije, zatim čitanje deklaracije, kao i sam fizički pregled, a po završetku procedure se vrši uzorkovanje i slanje na analizu a po dobijanju rezultata donosi se konačno rešenje o dozvoli ili zabrani uvoza takvih pošiljaka, objasnio je Tomašev.

Pošiljka sa susamom pod nadzorom fitosanitarne inspekcije Službeni uzorci koje uzima granična fitosanitarna inspekcija šalju se u laboratorije koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede, a imaju obim akreditacije za određeni parametar koji se šalje.

Pošiljka sa susamom iz Indije je pod nadzorom fitosanitarne isnpekcije

Službeni uzorci koje uzima granična fitosanitarna inspekcija šalju se u laboratorije koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede, a imaju obim akreditacije za određeni parametar koji se šalje.

Pošiljka sa susamom iz Indije je pod nadzorom fitosanitarne isnpekcije i za nekoliko dana očekujemo njen "istup" iz zemlje.

Prema njegovim rečima, i uvoznici su odgovorni prilikom prometa hrane da kod bilo kakve neusaglašenosti sa zakonom o bezbednosti hrane i sa podzakonskim aktima – reaguju i da sami povuku sa rafova svoje proizvode i o tome obaveste potrošače.

Mnogo toga se uvozi, a na pitanje može li nešto da promakne, Tomašev kaže da uvek može da promakne nešto, ali se trude da profesionalno i savesno odrade svoj posao i da grešaka bude što manje.

Ono što piše na papiru ne stoji uvek i unutra. Tomašev kaže da je deklaracija samo jedan segment u kontroli, pa se drže i drugih parametara, kao što je analiza rizika, prethodni nalazi i fizički pregled pošiljke.

Da li treba izbegavati kupovinu susama

"Ne treba da izbegavamo kupovinu proizvoda od susama koji je hranljiv, treba nastaviti sa kupovinom, a inspekcija će raditi svoj posao i sprečiti ulazak susama sa sadržajem etilen-oksida koji je veći od dozvoljenog", kaže on, dodajući da je u pitanju prvi nalaz.

Tomašev kaže da možemo da pristupimo bazi podataka, odnosno sistemu brzog obaveštavanja i upozoravanja za hranu i hranu za životinje na teritoriji EU, ali da i u Srbiji imamo sličan sistem koji funkcioniše na našoj teritoriji.

Objašnjava da ako se na jednom graničnom prelazu nešto otkrije, svi granični prelazi dobijaju automatski tu informaciju, kao i druge inspekcije, kao što su poljoprivredna ili fitosanitarna.

Poruka za građane

"Jedan hleb sa susamom i sa povišenim sadržajem etilen-oksida ne može toliko da utiče na zdravlje, nema potrebe za panikom i treba da nastavimo život dalje", rekao je Tomašev.

Tomašev ističe da su u prošloj godini, što se tiče hrane i hrane za životinje, imali 77.000 službenih kontrola, od toga su doneli 98 rešenja o zabrani uvoza ili uništenju ili vraćanju pošiljke isporučiocu.

"Granična fitosanitarna inspekcija radi i kontrolu bilja i biljnih proizvoda po Zakonu o zdravlju bilja, radi kontrolu sredstava za zaštitu bilja, sredstava za ishranu bilja i osnovi cilj je da sprečimo uvoz hrane koja nije bezbedna, da sprečimo unos štetnih organizama na bilju koje može da utiče na našu poljoprivrednu proizvodnju", zaključio je Tomašev.

(Espreso/Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.