BBC o vakcinaciji u Srbiji: Jedna mala zemlja je ispred najvećih evropskih država
Drugi najbrži tempo vakcinacije u Evropi, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

KORONA VIRUS

BBC o vakcinaciji u Srbiji: Jedna mala zemlja je ispred najvećih evropskih država

Mislim da nema nijedne zemlje na svetu koja ne bi otpočela vakcinaciju, problem je samo što neke od njih nemaju vakcinu

Objavljeno:

Dok Evropu pogađa kriza zbog nedovoljne količine vakcina protiv korona virusa, jedna mala zemlja koja nije članica EU - Srbija - zabeležila je drugi najbrži tempo vakcinacije u Evropi, sa 4,6 doza na 100 ljudi, odmah iza Velike Britanije, ali ispred najvećih evropskih nacija, piše BBC.

Beograd je tek prošle nedelje započeo kampanju masovne vakcinacije posle dobijanja milion doza kineske "Sinofarm" vakcine. Prva osoba koja je u Srbiji primila kinesku vakcinu bila je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Prošlog leta Srbija je bila među prve tri zemlje u svetu koja je potpisala ugovor sa "Fajzerom" i prva smo zemlja u regionu.

Razlog zašto imamo ruske i kineske vakcine su dobri odnosi našeg predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Kine Si Đinpingom.

Zahvaljujući tome imamo da ponudimo građanima dve dodatne vakcine.

Na pitanje novinarke koliko su nadležni sigurni u ispravnost ove dve vakcine, koje još nisu široko prihvaćene, Lončar kaže:

- Mi imamo poverenje u našu Agenciju za lekove koja je među 50 najrigoroznijih na svetu. Vakcine su ispunile sve standarde i uslove koje smo propisali - navodi Lončar.

Na pitanje kako je došlo do toga da se Srbija izborila za toliko vakcina i pri tom "pobedila toliko zemalja" i da li je to zbog toga što je veoma rano počela da misli o tome da je vakcina jedini izlaz u epidemiji, Lončar kaže:

- Ne bih se složio sa Vama. Mislim da nema nijedne zemlje na svetu koja ne bi otpočela vakcinaciju, problem je samo što neke od njih nemaju vakcinu. Nama je najvažnije da vakcinišemo što veći broj ljudi, jer ćemo se tako pre vratiti normalnom životu, povratiti ekonomiju... - naveo je Lončar.

Prema Lončarevim rečima, činjenica je da nema dovoljno vakcina. A sve što se do sada dešavalo sa raspodelom vakcina među državama, treba da nam bude lekcija za budućnost, smatra Lončar.

Moramo se ubuduće drugačije organizovati ako ne želimo više da dolazimo u ovakve situacije.

Na pitanje da li je i EU trebalo da se okrene ruskoj i kineskoj vakcini, Lončar je rekao:

- Mislim da bi bilo bolje za sve građane EU i ostatak sveta. To je globalni problem, pandemija utiče na ceo svet. I nema razloga da se ne koriste svi raspoloživi resursi, gde god da su i bez insistiranja na političkim rezlikama - naveo je Lončar za BBC.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.