DO SADA PRIJAVLJENA 71 NEŽELJENA REAKCIJA NA VAKCINU: Nadležni se oglasili o simptomima, nema mesta za ZABRINUTOST!
Neželjena dejstva, Foto: Profimedia

reakcije na vakcinu

DO SADA PRIJAVLJENA 71 NEŽELJENA REAKCIJA NA VAKCINU: Nadležni se oglasili o simptomima, nema mesta za ZABRINUTOST!

"Sve te reakcije su kratkotrajnog karaktera i vrlo brzo prolaze. One su predviđene i javljale su se i tokom kliničkih ispitivanja. Opisane su u sažetku karakteristika leka koje su dobili zdravstveni radnici"

Objavljeno: 12:34h

Agenciji za lekove i medicinska sredstva od početka vakcinacije do danas prijavljena je 71 neželjena reakcija na vakcinu protiv virusa korona, kaže direktor Agencije Saša Jaćović i dodaje da nije bilo neočekivanih reakcija na vakcinu.

On je za Tanjug rekao da su neželjene reakcije uobičajene - bolno mesto primene, otok, povišena temperatura, bolovi u mišićima, groznica, da su reakcije kratkotrajne i da nema mesta za zabrinutost.

"Sve te reakcije su kratkotrajnog karaktera i vrlo brzo prolaze. One su predviđene i javljale su se i tokom kliničkih ispitivanja. Opisane su u sažetku karakteristika leka koje su dobili zdravstveni radnici", naveo je Jaćović.

Od 71 nus pojave na vakcinu, 47 su prijavili zdravstveni radnici, 15 nosioci dozvole za lek, a ostatak pacijenti.

Iz Agencije za lekove pozivaju sve da prijave nus pojave, a to mogu učiniti i onlajn na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Jaćović naglašava da je najviše prijava bilo za fajzer vakcinu, zatim kinesku i na kraju rusku.

Na globalnom nivou u imunizaciji stanovnika koristi se devet vakcina koje su dobile dozvolu. Jaćović kaže da je u ovom trenutku još 236 proizvođača u različitim fazama studija za registraciju kovid vakcine.

"Neke od njih su u pretkliničkim fazama, manji broj u kliničkim. Tržište vakcina je vrlo razvijeno i mi u narednom periodu očekujemo dosta zahteva za registraciju tih vakcina u Srbiji", rekao je Jaćović i naglasio da će Agencija kao i do sada brzo reagovati i svoje poslove završiti u što kraćem roku.

Od devet vakcina koje su na globalnom planu u upotrebi u najviše zemalja je zastupljena Fajzer- Biontek vakcina, a zatim vakcine ostalih proizvođača - kineska, Moderna, AstraZeneka, ruska "Sputnjik v".

Upitan da li su nove količine ruske "Sputnjik ve" vakcine, koje su stigle u našu zemlju u petak 29. januara, dobile sertifikat ALIMS-a , on je rekao da je dozvola izdata istog dana uveče.

"Mi smo već uveče izdali i uvoznu dozvolu i sertifikat analize za seriju koja je stigla i kojom će moći da se vakciniše 20.000 građana. Već od subote ruska "Sputnjik ve" vakcina je na punktovima", naveo je on.

Posao Agencije za lekove nije samo da izdaje sertifikat za vakcinu, već su njihovu dozvolu morali da dobiju svi aparati koji su stigli u našu zemlju tokom epidemije virusa korona od marta prošle godine - respiratori, oksometri, ali i zaštitna oprema - maske, slafanderi, rukavice, ako i lekovi koji se koriste u terapiji.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.