SRPKINJA JE NAJZADOVOLJNIJA KAD JE U KUHINJI I BAŠTI: Tvit je izazvao BURU REAKCIJA na društvenim mrežama u Srbiji!
Žena kao domaćica, Foto: Printscreen/Twitter, Profimedia

uloga žene

SRPKINJA JE NAJZADOVOLJNIJA KAD JE U KUHINJI I BAŠTI: Tvit je izazvao BURU REAKCIJA na društvenim mrežama u Srbiji!

- Dok je žena bila žena i majka, porodica je opstajala i brakovi su zaista trajali dok ih smrt ne rastavi - reči jedne žene

Objavljeno:

Ako se osvrnemo u prošlost, možemo primetiti da su, ne tako davno, žene imale nešto drugačiju ulogu u društvu, nego što je imaju sad.

Unutar domaćinstva, muškarci su bili ti koji su obezbeđivali finansije za prehranjivanje porodice, a ženama je bila dodeljena uloga domaćice.

Njihove obaveze podrazumevale su održavanje kuće, dobro majčinstvo - izvođenje dece na pravi put, kao i pravilno raspoređen novac za sve potrebe.

Vremenom, sitaucija u drušvu se izmenila i sada smo svedoci da većina žena radi, što zbog nužne potrebe i borbe za preživljavanjem, takođe i zbog svojih ličnih ambicija.

Tako je jedna žena sa iskustvom dobre domaćice, a i poslovne žene rekla:

- Radila sam od srednje škole, jer nismo imali. Studirala, decu rađala i mlada i matora, počinjala da radim dok su bebe bili, morala sam. Kuvala sam uveče kad legnu, učila takođe, bavila se naukom. Sebe pre svega smatram majkom i domaćicom a potom poslovnom ženom. Ako moram da biram - bile su njene reči.

Na ovu izjavu pojavilo se mnogo raznolikih komentara, kako pristalica ovakvog stava, tako i onih sasvim suprotnih, ovo su neki od njih:

- Dok je žena bila žena i majka, porodica je opstajala i brakovi su zaista trajali dok ih smrt ne rastavi. Ne zagovaram ja sad to, nisam ja baš domaćica neka, ali tako stvari stoje. Sad se ne zna ko je muž, a ko žena, pa se svaki drugi brak rasturi - bile su reči jedne žene

- Naravno. Mada se u poslednje vreme, provlači izraz, da su to "izdržavane žene" pogrešno misleći kako one ne doprinose podjednako domaćinstvu. Što je jako pogrešno, čak i naš zakon to tako vrednuje u slučaju razvoda. Ali kada bi se njen posao obračunao kao novac ne bi bilo tako - bio je još jedan komentar na ovu temu.

- Ne može biti izdržavana ako ne radi misleći na zaposlenje. Veliki njen doprinos je rad u kuci, koji nije nimalo lak, ni popularan. Malo ko na pravi način to vrednuje ... - bile su reči jednog mladića.

- Ljubav i rad sa decom po meni je ista kod žene koja radi i one koja je kući. Obe imaju obaveza. Jedino je stvar izbora na koji način to rade.U dobre ljude izlaze i oni čija majka radi i oni čija majka ne radi- objasnio je jedan muškarac.

- Da je to zadovoljstvo ne bi bilo nezadovoljne žene na planeti, jer sve to rade i zaposlene i nezaposlene - rekla je svoje mišljenje jedna gospođa.

- Da bi bila domacica koja može to da priušti, mora da ima supruga koji joj obezbedjuje svu finansijsku podršku i onda se ona brine o deci, domaćinstvu i svom suprugu 24/7. To je definicija domacice - napisala je jedna Jelena.

- Ne slažem se, žena kojoj su to najveća zadovoljstva verovatno druga nije ni doživela, nije svima posao samo nešto što ti pruža egzistenciju neke i volimo posao koji radimo a volimo i decu i da umesimo proju - moguće je - bio je komentar jedne od žena.

- Nećete verovati, ali ja volim i da radim. Čak više volim da prevodim nego da kuvam (mada volim i ovo drugo) - kroz šalu je iznela svoj stav na tu temu jedna Aleksandra.

- Meni su sve babe, prababe, baba-tetke i random babe na ulici uvek govorile- Prvo škola, svoj dinar da imaš, a posle ako hoćeš ti se udaj - bile su reči jedne devojke.

Koji je vaš stav? Pišite nam u komentarima?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.