ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Nema ukidanja protivepidemijskih mera!
Nema ukidanja protivepidemijskih mera, Foto: Kurir.rs

ODLUČENO

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Nema ukidanja protivepidemijskih mera!

Analizirana je epidemiološka situacija, a reči je bilo i o novom soju, kao i o vakcinaciji u našoj zemlji

Objavljeno:

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, sastali su se u 9 sati u Palati Srbija kako bi održali prvu sednicu nakon pojave novog, britanskoj soja ovog virusa.

Analizirana je epidemiološka situacija, a reči je bilo i o novom soju, kao i o vakcinaciji u našoj zemlji.

Zasad nema ukidanja protivepidemijskih mera, kako je navela dr Darija Kisić-Tepavčević.

Nije ukinuta ni mera koja se odnosi na obavezan negativan PCR test za ulazak u Srbiju iz Mađarske.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je sinoć da je u beogradskim bolnicama stanje nešto bolje, ali da javno-zdravstvene mere prevencije moraju da ostanu na snazi do daljnjeg.

- Poštovanje mera mora biti na snazi i na visokom nivou. U bolnicama je nešto bolja situacija, ali naši zdravstveni radnici su izuzetno iscrpljeni. Imamo 4.512 onih koji trenutno leže u bolnicama sa dijagnozom kovida. Više je onih koji se oporavljaju ali daleko od toga da možemo da se opustimo i kažemo da je pandemija gotova - rekao je Radojičić za televiziju Kopernikus.

On je ukazao na značaj što šireg obuhvata vakcinacije među stanovništvom i dodao da veruje da nastupa "početak završne faze kovida".

- Sugrađani su prepoznali značaj vakcinacije. Stižu informacije da kako raste i bolja informisanost i znanje o bolesti kovid-19 tako raste i broj zainteresovanih za vakcinaciju. Ukupno je u Beogradu zaključno sa jučerašnjim datumom vakcinisano preko 50.000 ljudi - naveo je Radojičić.

Da je novi, britanski soj stigao u Srbiju u nedelju je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da ga je donela žena koja je došla iz Londona. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je iste večeri rekao da se radi o ženi koja je 1958. godište, da se ona najverovatnije zarazila u avionu i da je osetila tegobe posle 3 dana.

Od početka epidemije, u Srbiji je korona virus registrovan kod ukupno 390.637 osoba

Od poslednjeg izveštaja pa do juče u 15 časova testirani su uzorci 10.637 osoba od kojih je bilo 1.592 pozitivno. Istovremeno je preminula 21 osoba.

Trenutnojee u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalizovano 4.206 pacijenata od kojih je 162 na respiartoru.

U Srbiji je testirano ukupno 2.588.844 osobe. Kovid 19 nam je odneo 3.965 života.

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.