POLAKO SE ZAVRŠAVAJU PRIPREME ZA VEČERAŠNJE SVEČANO OTVARANJE SAVSKOG TRGA! Pogledajte delić probe! (VIDEO)
Foto: Printscreen/RTS

otvaranje savskog trga

POLAKO SE ZAVRŠAVAJU PRIPREME ZA VEČERAŠNJE SVEČANO OTVARANJE SAVSKOG TRGA! Pogledajte delić probe! (VIDEO)

Španski arhitekta Mark Fenvik, koji je projektovao novi izgled Savskog trga u Beogradu poručio je danas da je to trg građana Beograda i veza između starog i novog dela grada

Objavljeno:

BEOGRAD - U centru Beograda, na Savskom trgu, večeras u 20 časova biće svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji, srpskom državotvorcu i začetniku vladarske loze Nemanjića.

Fenvik: Savski trg je trg svih građana

Španski arhitekta Mark Fenvik, koji je projektovao novi izgled Savskog trga u Beogradu poručio je danas da je to trg građana Beograda i veza između starog i novog dela grada. On je u video poruci snimljenoj u Madridu poručio da je zahvalan za priliku da dizajnira mesto koje će biti mesto svih građana Beograda i prostor za proslave, dešavanja, pijace.

"Žao mi je što nisam danas tu u Beogradu na dan otvaranja Savskog trga. Želeo bih da se zahvalim gradu Beogradu i Beogradu na vodi što su mi dali priliku da dizajniram ovaj novi trg koji će biti trg građana Beograda", rekao je Fenvik.

Arsić Basara: Spomenik Nemanji je spomenik srpskoj istoriji

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji koji krasi centralni deo obnovljenog Savskog trga u Beogradu kopji će biti otvoren večeras otvoren večeras vajar, likovni teoretičar i pedagog Svetislav Arsić Basara vidi kao spomenik srpskopj istoriji i srpskoj kulturi. Arsić Basara u izjavi Tanjugu napominje da je spomenik na Savskom trgu zapravo simbol sećanja generacija na velika dela Stefana Nemanje kojima je on blagodarano zadužio naraštaje srpskog naroda.

"Izlišna su ideološka učitavanja i javna nadgornjavanja oko estetike samog spomenika. Reč je o svečanom momentu otkrivanja spomenika koji ima veliki značaj u apsolutnom smislu. Na Savskom trgu neće biti samo Stefan Nemanja već spomenik srpskoj istoriji i kulturi" kazao je Arsić Basara. Prema njegovim rečima Stefan Nemanja nam "dolaskom" u Beograd približava Studenicu, Hilandar, stvaranje naše države...

"Stefan Nemanja je sada tu među nama. Poseban je poduhvat pretvoriti skučen prostor, u kojem su pešaci jedva prelazili ulicu, u raskošan trg sa izuzetnim spomenikom. Takav poduhvat je važan za Beograd, ali i celi srpski narod" kazao je Arsić Basara, jer kako kaže, pričao o Stefanu Nemanji zapravo je priča o celokupnom srpskom narodu. Za njega nema dileme da će Savski trg postati omiljeni prostor Beograđana.

"Ljudi će osećati ponos na tom mestu. Generacije koje dolaze posle nas na Savskom trgu će upoznavati svoju prošlost. Beograd je do danas bio lišen takvog arhitekstonskoh rešenja i spomeničkog obeležija. Pobednik i neznani junak ne nose u sebi te elemente istoričnosti kao što je to slučaj sa spomenikom Stefanu Nemanji" smatra Arsić Basara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.