SNEG JE IZAZVAO HAOS U SRBIJI: U nekim krajevima padavine NE PRESTAJU već 36 sati, EVAKUIŠU ljude iz automobila
Sneg u Srbiji, Foto: RINA

haos zbog snega

SNEG JE IZAZVAO HAOS U SRBIJI: U nekim krajevima padavine NE PRESTAJU već 36 sati, EVAKUIŠU ljude iz automobila

Problema ima i u snabdevanju električnom energijom, a zbog ovakvog stanja u četvrtak će zasedati Opštinski štab za vanredne situacije

Objavljeno:

Na području opštine Nova Varoš sneg pada duže od 36 sati i u pojedinim selima formiran je snežni pokrivač visine i do 70 centimetara. Putevi do pojedinih sela jedva su prohodni, a najteža situacija je u Jasenovu, Beloj Reci, Božetićima i Akmačićima, prenosi Telegraf.rs.

- Velike probleme pored visine snežnog pokrivača zadaje i vetar koji pravi smetove koji u pojedinim selima dosežu visinu od jednog metra. Putevi se čiste po prioritetima i ulažu se veliki napori da se glavni putni prvci održe prohodnim zbog đaka i potrebe za medicinskom pomoći stanovnicima kojima je neophodna. Sva mehanizacija je na terenu i do centara svih mesnih zajednica je prohodno, ali ako se padavine nastave ovakvim intezitetom situacija se menja iz sata u sat - rekao je za RINU Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Manjih problema ima i u snabdevanju električnom energijom, a zbog ovakvog stanja u četvrtak će zasedati Opštinski štab za vanredne situacije.

Haos na putevima u Jagodini

Deonica autoputa Beograd - Niš, kroz Pomoravlje, iza 12 sati, bila je u jakoj snežnoj vejavici i magli, uz saobraćaj srednjeg intenziteta,. Kolovozne trake su čiste, ali je na njima mnogo vode. U snežnom "haosu" oko tri sata bile su i ostale regionalne i lokalne saobraćajnice u Jagodini i Pomoravlju, navodi Telegraf.rs.

U saobraćajnoj policiji Policijske uprave u Jagodini, apeluju na vozače da "poštuju saobraćajne propise, jer na taj način, čuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju".

Kuršumlija bez struje 15 dana

Gradonačelnik Kuršumlije Radoljub Vidić ističe za Tanjug da se na području Kuršumlije ne pamte nevremena praćena snegom i ledom koja su učinila da 15 dana gotovo 20 sela bude bez struje.

- Pokidane su linije, oboreni stubovi, trafostanice, ali se radi. Pušteno je dosta toga, u selima je teška situacija i još oko 300 kuća od prvobitnih 800 i dalje nema struju - naveo je Vidić.

Dodatan problem, kako kaže, predstavlja činjenica da je sneg i tokom jučerašnjeg dana padao.

- Teški su tereni, nekih 30 centimetara je napadao. Ekipe su prisutne, imamo pomoć ekipa i iz Niša i okolnih gradova. Tamo gde je potrebno obezbeđujemo agregate - rekao je Vidić.

Evakuisani iz zavejanih automobila

Nove snežne padavine dodatno su otežale situaciju na jugu Srbije. Posebno je teško u opštini Crna Trava gde su u prekidu putni pravci od Predejana ka ovom mestu i od Sastav Reke ka graničnom prelazu Strazimirovci sa Bugarskom. Noćas su evakuisane tri osobe iz zavejanih automobila.

Kako je za RTS-u rekao Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava, neprohodni su svi lokalni putevi koji se čiste prema prioritetu. Više od polovine opštine je bez struje, sva sela ka Vlasinskom jezeru. Na terenu su četiri ekipe "Elektrodistribucije", a u prekidu je i telefonija.

Ekipe Sektora za vanrednu situaciju noćas su evakuisale tri osobe iz zavejanih automobila, potvrdio je za RTS Miloš Ćirić, načelnik Jablaničkog okruga. Snežne padavine otežavaju posao i monterima u opštini Medveđa, gde 14 ekipa otklanja kvarove, od kojih su 11 iz svih krajeva Srbije. Bez električne energije već osamnaesti dan više je od stotinu domaćinstava u dvadesetak sela. Njima su obezbeđeni agregati.

Struje dvadeset dana nema ni u četiri najudaljenija leskovačka sela iznad vodosistema Barje, a proteklog vikenda od grada su dobili pakete pomoći, agregate i naftu.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.