NAKON PROLEĆNOG VREMENA STIŽE ZAHLAĐENJE! Ovim ljudima promena NIKAKO neće odgovarati
Vremenska prognoza za naredne dane, Foto: printscreen/youtube

vremenska prognoza

NAKON PROLEĆNOG VREMENA STIŽE ZAHLAĐENJE! Ovim ljudima promena NIKAKO neće odgovarati

U Beogradu se za naredne dane prognozira maksimalna temperatura niža od 5 stepeni, dok će se minimalna dnevna spuštati i koji stepen ispod nule

Objavljeno:

Zima u Srbiji još nije gotova. Tokom noći čeka nas ponovni nagli preokret temperature. Naime, očekuje nas zahlađenje sa severozapada koje će usloviti prelazak kiše u susnežicu i sneg na severu i zapadu Srbije.

Od ponedeljka do petka u Srbiji će biti osetno hladnije, povremeno sa vlažnim snegom, uz formiranje snežnog pokrivača u nižim i povećanje visine snega u višim predelima.

Prema objavljenoj biometeorološkoj prognozi RHMZ-a za danas se navodi kome ovakva promena vremena neće pogodovati.

"Biometeorološke prilike neće pogodovati osobama sa srčanim i psihičkim tegobama kao ni astmatičarima. Meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, bolova u kostima i mišićima mogu se javiti u jačoj formi. U saobraćaju je neophodna opreznost", naveo je RHMZ-a.

U Beogradu se za naredne dane prognozira maksimalna temperatura niža od 5 stepeni, dok će se minimalna dnevna spuštati i koji stepen ispod nule.

Meteorolog Marko Čubrilo je naveo na svom Fejsbuku da Srbiju posle kratkotrajnog smirivanja očekuje nova i jaka ciklogeneza uz obline padavine i zahlađenje.

"Sneg izgledan i u nizijama, dok bi još snega moglo biti u ponedeljak posle podne. Zatim nekoliko dana hladno uz jutarnje mrazeve i dnevne maksimume oko proseka, dok se oko 29. januara računa na novo otopljenje", istakao je Čubrilo.

On kaže da nas pred kraj januara očekuje još jedno, manje zahlađenje.

Srpski meteorolog Đorđe Đurić je najavio da će početkom nedelje doći do jačeg zahlađenja, ali da ono neće biti kao prethodno, već će se, kako navodi, temperature vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

"Nakon osetnijeg otopljenja i temperatura i preko 15 stepeni, očekuje se zahlađenje i povratak temperatura na prosečne vrednosti za ovo doba godine, pa će od ponedeljka vreme biti u skladu sa kalendarom", napisao je na svom Fejsbuku Đurić.

Naš meteorolog je naveo da vikend protiče u znaku veoma toplog vremena za ovo doba godine.

"Temperature su u većem delu Srbije kao i juče i kreću se od 11 do 17, u Beogradu je 14 stepeni. Zlatibor i Sjenica mere 8, a Kopaonik 0 stepeni. I danas je u Negotinskoj Krajini hladnije u odnosu na ostatak Srbije. Inače, u većem delu Srbije je umereno do pretežno oblačno, a na zapadu Srbije pada i kiša", napisao je Đurić na Fejsbuku i dodao:

"Ovakvo vreme posledica je ciklonske aktivnosti iznad Evrope, a Srbija i naše područje nalaze se u toplom sektoru ciklona, zbog čega preovladavaju snažna južna strujanja, ali i priliv ove veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Ovakva situacija očekuje se i u nastavku vikenda, pa će slično vreme biti i u nedelju tokom većeg dela dana".

Naime, već u ponedeljak krajem dana i tokom noći sa Mediterana se očekuje novo naoblačenje sa padavinama, pa će u utorak biti oblačno i umereno hladno sa snegom. U većini predela formiraće se snežni pokrivač, a na planinama povećati postojeći.

Ipak, maksimalne temperature biće u blagom plusu, tako da će snežni pokrivač i otapati. Iako će nam početak sledeće sedmice doneti jače zahlađenje, ono neće biti u obliku kao prethodno, već će se temperature vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Sredinom sledeće sedmice, odnosno u sredu biće suvo i prohladno, ujutro uz slab mraz.

"U četvrtak nakon hladnog jutra sa slabim mrazem, tokom dana naoblačenje, ali i porast temperatura, a do kraja dana i večeri biće i padavina. Sledećeg petka i vikend se pod uticajem novog snažnog ciklona sa Atlantika očekuje dalji porast temperatura i značajnije otopljenje, uz temperature više od 10 stepeni, a u petak će biti i kišovito, sneg samo na najvišim planinama", zaključuje Đurić.

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.