OTKRIVENO ŠTA JE UBILO DEČAKA (11) KOJI JE BIO ZARAŽEN KORONOM: Reč je o multisistemskom inflamatornom sindromu
Kovid bolnice, Foto: Printscreen/Youtube

KORONA

OTKRIVENO ŠTA JE UBILO DEČAKA (11) KOJI JE BIO ZARAŽEN KORONOM: Reč je o multisistemskom inflamatornom sindromu

Prof. Dr Goran Tešović prethodno je objasnio kako ovaj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, a retko i starije

Objavljeno:

Načelnik Odeljenja za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti dr Fran Fran Mihaljević, prof. Goran Tešović objasnio je retki multisistemski inflamatorni sindrom koji je prouzrokovao smrt najmlađe žrtve korone, jedanaestogodišnjaka koji je preminuo sinoć.

- Imali smo nekoliko takvih slučajeva, poslednjih meseci pričam o ovom sindromu, ali do sada su se, srećom, svi oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti - prof. Tešović.

Još u proleće lekari su primetili da covid-19 kod mladih ispod 19 godina može razviti multisistemski inflamatorni sindrom koji može da napadne bilo koji deo tela. Prof. Dr Goran Tešović ranije je objasnio kako ovaj sindrom pogađa osobe mlađe od 19 godina, a retko i starije od 19 godina. Zabeleženo je desetak sličnih slučajeva. Najstariji pacijent u Hrvatskoj sa ovim sindromom ima 22 godine.

Simptomi koji ukazuju na sindrom su vrućica, otečeni limfni čvorovi, promene na koži, osip i promene na sluzokoži.

- Sindrom o kojem govorimo je imunološki posredovan i javlja se nekoliko dana ili nedelja nakon infekcije virusom SARS-COV2. Ona varira od potpuno blage kliničke slike do teške koja može prouzrokovati pad krvnog pritiska i šok. Može uticati na bilo koji sistem organa u telu, pluća, bubrege, jetru, vaskularni ili centralni nervni sistem, prouzrokovati probleme sa zgrušavanjem - rekao je u decembru prof.dr. Tešović za 24sata, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se vreme ne prepozna.

Uprkos nekim razlikama, sindrom je sličan Kavasaki sindromu. To je bolest koja je karakteristična za decu, a neki od simptoma su osip, povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi i ponekad upala srca i zglobova.

Multisistemski sindrom inflacije izazvan COVID-19 prvi put je zabeležen pre samo nekoliko meseci i nije moguće predvideti da li ostavlja trajne posledice. Sindrom se leči imunomodulatornom terapijom (npr. Imunoglobulini i kortikosteroidi), a lekari nastavljaju da prate pacijente koji su imali multisistemski inflamatorni sindrom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.