CEO DAN STE NA IVICI SUZA I DEPRESIVNI? Tačno znamo šta se dešava, nema veze sa vama, OVO nas sve muči!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

i to će proći

CEO DAN STE NA IVICI SUZA I DEPRESIVNI? Tačno znamo šta se dešava, nema veze sa vama, OVO nas sve muči!

Oko 5 odsto svetske populacije pogođeno je nekom vrstom depresije ili sezonskim afektivnim poremećajem, koji se javlja u hladne i tmurne mesece, odnosno tokom jeseni i zime

Objavljeno:

Današnji dan, ponedjeljak 18. januar službeno se smatra najdepresivnijim danom u godini - takozvani 'plavi ponedeljak' (Blue Monday) svake godine pada na treći ponedeljak u januaru.

Ovu je teoriju uspostavio pre 16 godina psiholog Klif Arnel, koji je argumentira s nekoliko stvari - vremenske prilike su redovito loše iako su dani duži, praznici su završili i svi su se uglavnom vratili poslu, računi su ispražnjeni, a većina je već shvatila i da neće uspeti da ispuni svoje novogodišnje odluke. Uz to, leto se čini jako dalekim. Sve skupa, smatraju psiholozi, to rezultira tugom i slabom motivacijom.

Mnogi 'plavi ponedeljak' smatraju i običnim marketinškim trikom, budući trgovci na današnji dan obično daju i popuste na proizvode koji bi trebalo da poprave raspoloženje.

Pustite svetlost u svoj dom

Oko 5 odsto svetske populacije pogođeno je nekom vrstom depresije ili sezonskim afektivnim poremećajem, koji se javlja u hladne i tmurne mesece, odnosno tokom jeseni i zime.

Iako još uvek nije otkriven tačan uzrok osećaja tuge ili potištenosti, studije u poslednjih 20 godina otkrivaju kako izlaganje jakoj svetlosti ima jako pozitivan uticaj na raspoloženje i može pomoći u smanjenju simptoma sezonskog afektivnog poremećaja. Simptomi tog poremećaja mogu biti povećan osećaj tuge, smanjeno zanimanje za razne aktivnosti, pospanost i razdražljivost te povećani apetit i posledično debljanje.

Preuredite prostor u kojem živite

Ako nemate dovoljno svetla u vašem domu, možda bi trebalo da razmisliti o uvođenju postojećih rešenja. Bez obzira želite li preurediti postojeću sobu ili stvoriti novi prostor te maksimalno povećati količinu sunčeve svetlosti koja ulazi u vaš dom, poboljšanje je moguće.

Obratite pažnju na unos nutrijenata Vitamini i minerali važan su faktor u funkcionisanju ćelija, a ako nemamo odgovarajuću količinu vitamina D ili magnezijuma, na primer, takođe će doći do promena raspoloženja. Nedostatak ovih vitamina može dovesti do većeg nemira, teskobe i poteškoća sa spavanjem.

Nekoliko ključnih hranjivih sastojaka za zimske mesece:

  • Vitamin D
  • Magnezijum
  • Folna kiselina
  • Vitamini B

Promenite perspektivu Mnogi se ljudi trenutno bore sa osećajem manjka kontrole. I sa svime što se događa na svetu, to ima smisla. Ali prepoznavanje da je sezonski poremećaj nešto što se može lečiti i kontrolisati može vam dati veću moć upravljanja.

Potražite podršku

Ova je godina posebno teška jer se svi osećamo izolovano. Pronalaženje nekoga kome se može verovati i poveriti se može mnogo pomoći, bilo da se radi o pružatelju usluga mentalnog zdravlja, lečniku, članu porodice, prijatelju, partneru ili saradniku.

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.