POMOZITE SEBI I IZBEGNITE ZIMSKU DEPRESIJU! Pogađa više žene, ovo treba da uradite da se REŠITE TOG OSEĆAJA!
Depresija/ilustracija, Foto: Profimedia

oprez

POMOZITE SEBI I IZBEGNITE ZIMSKU DEPRESIJU! Pogađa više žene, ovo treba da uradite da se REŠITE TOG OSEĆAJA!

Jednostavna fizička aktivnost ne samo da će značajno poboljšati vaše raspoloženje već će vam dati i snagu.

Objavljeno:

Zimska depresija se javlja uglavnom zbog nedostatka sunčeve svetlosti jer telo smanjuje proizvodnju serotonina, dobro poznatog hormona sreće.

Serotonin, osim na naše raspoloženje, utiče i na san i apetit. Kao rezultat njegovog nedostatka, osoba koja pati od zimske depresije oseća letargiju i apatiju, ne spava noću, a tokom dana praktično zaspi u pokretu. Postaje razdražljiva, gubi interesovanje za život, praktično prestaje da jede ili, obrnuto, opustoši frižider i značajno dobija kilograme. Osim toga, često je bolesna, nema snage ni za mirnu šetnju, stalno želi da leži i ne radi ništa.

VEŽBANJE I ŠETNJA

- Prilično je lako savladati zimsku depresiju. Potrebno je samo da počnete da se krećete i uključite sport u život. Dovoljno je da vežbate samo 20 minuta i hodate umerenom brzinom pre spavanja, ako ste u mogućnosti, dalje od puteva. Vikendom, posebno kada su dani hladni i sunčani, obavezno organizujte izlete u prirodu. Jednostavna fizička aktivnost ne samo da će značajno poboljšati vaše raspoloženje već će vam dati i snagu - kaže ruska doktorka, specijalista psihijatrije Anastasija Beburišvili.

Ona ističe da mnogi ljudi pokušavaju da loše raspoloženje leče ukusnom, masnom ili slatkom hranom, što je pogrešno i dodaje da zimski jelovnik mora sadržati složene ugljene hidrate, sezonsko povrće i voće, žitarice, mahunarke, mlečne proizvode, začinsko bilje. Toplo se preporučuje da pojedete šaku oraha i štanglu crne čokolade dnevno jer oni pozitivno utiču na raspoloženje. Stručnjaci savetuju da u ovom trenutku ne držite dijetu, posebno snažno ograničenu u sadržaju kalorija i ishrani.

- Topla kupka sa dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru pomaže u suočavanju sa zimskim bluzom. Solarijum takođe čini čuda, ali samo ako ste umereni. Takođe, možete kupiti posebne lampe koje simuliraju dnevnu svetlost i uključivati ih na od 60 do 90 minuta svakog dana. Pomoći će vam umirujući biljni čajevi. Oni će vas rešiti nesanice i ublažiti razdražljivost. Poštujte higijenu sna. Ustanite i idite u krevet u isto vreme, u mračnoj i hladnoj sobi, bez TV ili društvenih mreža pre spavanja - savetuje doktorka Anastasija Beburišvili.

ŽENE UGROŽENIJE

Sezonska depresija je češća u severnim delovima naše planete. Osam puta češće se javlja kod žena ( inače, kod njih su češći svi oblici depresije), ali ranjivi deo populacije su i deca, naročito adolescenti. Obično se prvi put javlja između 20. i 30. godine, a retko kod osoba starijih od 65 godina.

- Premda uzroci sezonske depresije nisu sasvim razjašnjeni, njen nastanak sa sigurnošću može da se dovede u vezu sa trajanjem i intenzitetom sunčeve svetlosti. U stanju sezonske depresije se pojavljuju određene specifičnosti u odnosu na depresivni poremećaj. Dolazi do osećaja hronične iscrpljenosti i umora sa smanjenjem energije, povećane potrebe za hranom, najčešće za slatkišima, do teškoća sa koncentracijom, kao i konstantne pospanosti i želje za spavanjem. Takođe je prisutan i stalan osećaj tuge i smanjenje mogućnosti za doživljavanje zadovoljstva, uz nedostatak volje, interesovanja, motivacije i smanjenje seksualne energije i želje - objašnjava doktorka Anastasija Beburišvili.

(Espreso.co.rs/Marija Stanić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.