Vredni mogu, lenčuge stop! Evo šta manastiri SPC nude posetiocima! (FOTO)
Foto: Wikipedia / Petar Milošević

spremite se

Vredni mogu, lenčuge stop! Evo šta manastiri SPC nude posetiocima! (FOTO)

Blic je pitao Srpsku pravoslavnu crkvu: da li manastiri SPC otvaraju svoja vrata građanima koji u potrazi za duševnim mirom žele da provedu određeno vreme sa manastirskim bratstvom ili sestrinstvom?
Objavljeno: 10:14h

Podrazumeva se, takođe, da boravak u manastiru nije hotelski odmor i da "potraga za društvenim mirom" ne podrazumeva izležavanje i lenčarenje. Naprotiv!

foto: Fonet

- Bilo je lenština koje su dolazile u manastire i čekale da im se donese i prinese da jedu i piju, a da prstom nisu hteli da mrdnu, ni drva da nacepaju! E, pa ne može tako, ljut je sagovornik Blica iz Patrijaršije.

Odlazak u manastir, pa makar samo na "duhovno pročišćenje", nije godišnji odmor. Pridruživanjem bratstvu ili sestrinstvu prihvatate i njihov način života. Učestvujete u bogoslužbenom životu, ustajete kad i oni, obično oko 5 ujutru, prisustvujete liturgijama, molitvama, pomažete u svim poslovima...

- U manastiru nema lenstvovanja. Pomaže se u bašti, cepaju se drva, pomaže se u građevinskim radovima... - objasnili su u jednom manastiru.

Ima, kažu, vremena i za knjigu, ali tek posle 9 uveče kada se svi povuku na spavanje.

foto: Wikipedia / Vera Bukvic

Ako vas fizički poslovi i ustajanje s petlovima nisu obeshrabrili, najpre potražite savet od svog sveštenika, ako ga imate. Od njega možete da dobijete informacije kome i gde treba da se javite, a pripremiće vas i za manastirski život. Još saveta i informacija dobićete u manastiru od igumana ili igumanije. Ipak, malo ko će pristati da s nepoznatom osobom o tome razgovara telefonom. U većini slučajeva monasi i monahinje prednost daju razgovoru uživo.

- Svako ko dođe treba prvo da vidi da li mu manastir odgovara, može li u njemu da ostane... U toj odluci pomoći će mu iguman. Saslušaće ga i proceniti da li je na pravom mestu - kažu za Blic u jednom manastiru.

U manastiru Svetog Stefana u Slancima, pored Beograda, kažu da su oni otvoreni za ljude koji traže duhovni mir, ali ističu da o svemu odlučuje iguman Andrej. Za pomoć se možete obratiti i u manastiru Rakovica, na Fruškoj gori... U Žiči kažu da nemaju uslova za ovakvu vrstu aktivnosti, ali da ima izuzetaka.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.