Vredni mogu, lenčuge stop! Evo šta manastiri SPC nude posetiocima! (FOTO)
Foto: Wikipedia / Petar Milošević

spremite se

Vredni mogu, lenčuge stop! Evo šta manastiri SPC nude posetiocima! (FOTO)

Blic je pitao Srpsku pravoslavnu crkvu: da li manastiri SPC otvaraju svoja vrata građanima koji u potrazi za duševnim mirom žele da provedu određeno vreme sa manastirskim bratstvom ili sestrinstvom?
Objavljeno: 10:14h

Znamo da svetske zvezde odlaze povremeno u hramove Indije, Nepala, Tibeta i posvećuju se molitvama ili meditaciji u potrazi za duhovnim mirom. Ali, šta se dogodi kada građanin Srbije iz istog razloga zakuca na vrata manastira SPC? Evo šta ga čeka.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Svaki manastir bi, teoretski, trebalo da primi čoveka u nevolji. Ali u današnja vremena to nije baš jednostavno. U Patrijaršiji kažu da su, na žalost, manastiri zatvoreni za ovakav vid komunikacije sa vernicima. U SPC su naročito kritični prema manastirima koji su rado spremni da prime donaciju ili pomoć, ali ne i da uzvrate istom merom.

Poruke građana novoj Vladi: Manje kradite, više radite! (VIDEO)

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Kad takvi treba nekom da pomognu, nema ih nigde - kaže sagovornik Blica iz Patrijaršije.

Naravno, ima i opravdanih slučajeva kada u manastiru zaista ne mogu da prime nikoga jer nemaju ljude koji bi se brinuli o pridošlicama, ili jednostavno nemaju gde da ih smeste. A ima i straha iz prošlih vremena, jer je komunistička vlast SFRJ stalno pokušavala da ubaci špijune u manastirska bratstva.

foto: Wikipedia / Julian Nitzsche

- Lično sam prisutvovao jednom takvom slučaju Pećkoj patrijaršiji - kaže sagovornik.

Na pitanje da li postoji uslov koji osoba mora da ispuni kako bi određeno vreme provela u manastiru, naš sagovornik odgovara:

- Jedini uslov je da mu je potrebna duhovna pomoć.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.