SRBI, SVAKA ČAST! Naši doktori iz "Tiršove" petomesečnoj Jani odstranili TUMOR JETRE, sada o njima bruji svet
Dr Igor Đurišić i dr Srđan Nikolić, specijalisti opšte hirurgije sa Instituta za Onkologiju i radiologiju Srbije, i dr Aleksandar Sretenović, specijalista dečije hirurgije sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj su maloj Jani na ovaj način spasili život, Foto: Printscreen TV Prva

VELIKI USPEH

SRBI, SVAKA ČAST! Naši doktori iz "Tiršove" petomesečnoj Jani odstranili TUMOR JETRE, sada o njima bruji svet

Naši lekari još jednom su zaslužili divljenje zbog svega što rade za sve nas

Objavljeno: 17:08h

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, bebi staroj 5 meseci, uspešno je odstranjen tumor jetre i to posebnom metodom. Jana je tako postala najmlađi pacijent na svetu, kojoj je urađena ovakva vrsta operacije.

Dr Igor Đurišić i dr Srđan Nikolić, specijalisti opšte hirurgije sa Instituta za Onkologiju i radiologiju Srbije, i dr Aleksandar Sretenović, specijalista dečije hirurgije sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj su maloj Jani na ovaj način spasili život.

- Radi se o malignom tumoru jetre. Maleni tumori jetre su relativno retki kod dece. Ovo je jedna izuzetno retka vrsta tumora. Ona je i jedini pacijent sa ovom vrstom tumora u svetu kod koje je rađena ova operacija - kaže za TV Prva dr Sretenović.

- Uspeli smo da odradimo operaciju koja se inače radi kod odraslih ljudi, manje više rutinski na našem isntititu i na taj način smo pružili detetu šansu da se izleči. Deca koja obole od ove vrste tumora ukoliko ne dođe do hirurške intervencije nakon hemioterapije koja prethodi ovakvim intervencijama nemaju značajniju perspektivu. Ova operacija im ostavlja dovoljnu količinu jetre da oni mogu da prežive operaciju jer bez nje se ne može i ako tokom operacije ne ostavite 30 odsto zdravog parenhima jetre taj pacijent ne može da preživi - nadovezao se dr Nikolić.

Devojčica je dobro, prešla je na odeljenje, jede.

- Od ponedeljka treba da nastavi svoje lečenje primenom još tri, četiri ciklusa hemioterapije. To nam daje najveći sigurnost i verovatnpću da se tumor ne vrati - konstatuje Sretenović.

Kako lekari kažu, ova vrsta tumora ne daje nikakve simptome, otkrivaju se slučajno tokom nekog rutinskog pregleda deteta. Najčešće budu otkriveni kada tumor dosegne veličinu da se može napipati, a onda se daljim pregledima utvrđuje o kojim vrstama tumora se radi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.