VOZAČI, OVO JE NOVO! Ako ne ispunjavate ovaj uslov, od 5.jula nećete moći da prođete TEHNIČKI PREGLED!
Tehnički pregled, Foto: Vladimir Šporčić

nova pravila

VOZAČI, OVO JE NOVO! Ako ne ispunjavate ovaj uslov, od 5.jula nećete moći da prođete TEHNIČKI PREGLED!

Građanima koji se upravo spremaju na nabavku polovnog vozila savet je da provere njihovu kompletnu ispravnost, kao i kompletnost izduvnog sistema.

Objavljeno:

U Srbiji generalno ima dosta vozila sa neispravnim sistemom za odvođenje izduvnih gasova

Vozila sa nekompletnim izduvnim sistemima sa kojih su skinuti katalizatori, odnosno DPF filteri, neće moći da ispune kriterijume oko izduvnih gasova koji će važiti od 5. jula pa će biti vraćana sa tehničkih pregleda kao neispravna, rekao je danas direktor sektora za vozila AMŠ - CMV Mirko Gordić.

On je podsetio da odložene stavke Pravilnika o tehničkim pregledima koji je donet pre tri godine počinju da važe početkom jula, a među njima je i provera izduvnih sistema vozila.

- Najveća od promena koja će se desiti jeste merenje izduvne emisije prilikom vršenja tehničkog pregleda. To znači da će određeni broj vozila imati problem da dobije overu tehničke ispravnosti uglavnom zbog neispravnosti samog sistema izduvnih gasova - rekao je on.

Dodao je da u Srbiji generalno ima dosta vozila sa neispravnim sistemom za odvođenje izduvnih gasova u pogledu nekompletnosti.

- To su vozilima na kojima su poskidani katalizatori kod benzinaca ili DPF filteri kod dizel motora. Ti delovi su kao zamenski dosta skupi za nabavku i ponovnu ugradnju - rekao je on.

Izduvni gasovi do sada nisu mereni prilikom tehničkih pregleda što je u Srbiji dovelo do prakse da kad nešto nema funkciju to se može ukloniti.

- Takva vozila su uslovno rečeno normalno nastavljala da rade. A vlasnici nisu razmišljali mnogo o kvalitetu izduvnih gasova i zagađenju životne sredine - ocenio je on.

Gordić je podsetio da se prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju kontroliše da li su izduvni sistemi kompletni.

- Međutim, nakon ispitivanja u dosta slučajeva se katalizatori skidaju i prodaju na tržištu zbog plemenitih metala koji su u njima. Takva vozila praktično nisu ispravna. Da bi ona od 5. jula mogla preći tehnički pregled moraće se dovesti u ispravno stanje, ili neće moći proći tehnički pregled - kaže on.

Građanima koji se upravo spremaju na nabavku polovnog vozila savet je da provere njihovu kompletnu ispravnost, kao i kompletnost izduvnog sistema.

- Generalno najveći broj vraćenih vozila će biti zbog nekompletnosti izduvnog sistema, a ne zbog emisije u vazduh koja će biti izmerena na tehničkom pregledu jer granične vrednosti definisane Pravilnikom nisu toliko stroge - rekao je on.

Dodao je da će to za vlasnike značiti da ili osposobe vozila i kompletiraju izduvni sistem na njima ili da ih zamene.

Vozila koja imaju pogon na ekološka i alternativna goriva kao što su TNG ili CNG će ispuniti zahtevane parametre pri kontroli izduvnih gasova.

- Međutim, Pravilnik kaže da vozila na kojoj god vrsti goriva da rade moraju ispunjavati zadate parametre. To znači da moraju biti ispunjeni kriterijumi koji su postavljeni i za osnovno gorivo u tim vozilima, odnosno za benzin ili dizel. Dakle za obe vrste goriva u vozilu - objasnio je on.

Dodaje da će i kamion koji radi na mešavinu dizela i TNG ili CNG morati da ispuni kriterijume za osnovno gorivo.

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.