NOVI SOJ U BRITANIJI OTKRIVEN JOŠ U SEPTEMBRU: Virusološkinja Banko o MUTACIJI KORONE!
Ana Banko, Foto: Printscreen/Youtube

korona

NOVI SOJ U BRITANIJI OTKRIVEN JOŠ U SEPTEMBRU: Virusološkinja Banko o MUTACIJI KORONE!

Novi soj korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, ponovo je digao svet na noge. Prema dosadašnjim informacijama, novi soj se širi i do 70 odsto brže, a to tome je u Jutarnjem programu na TV prva govorila virusološkinja Ana Banko

Objavljeno:

Sve o novom soju, tj. mutaciji korona virusa objasnila je virusološkinja Ana Banko!

Novi soj korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, ponovo je digao svet na noge. Prema dosadašnjim informacijama, novi soj se širi i do 70 odsto brže, a to tome je u Jutarnjem programu na TV prva govorila virusološkinja Ana Banko.

"Već smo objasnili da virusi mutiraju i da je to normalna stvar u njihovom životnom ciklusu, opet ponavljam da je ovaj virus RNK i da ima veću tendenciju mutacije nego DNK organizmi i virusi. Da bi ljudi razumeli mutaciju kao deo normalnog životno ciklusa, pokušaću da približim šta to znači. Ako virus iz Vuhana zamislimo kao stablo, on u svom evolutivnom putu i umnožavanju kroz mnoge domaćine stiče nove osobine, odnosno praktično pravi greške i mutacije i kada kažemo mutacija, mi definišemo izmenu jednog od 30.000 slova. U većini slučajeva te mutacije nisu značajne, dešavaju se i van nekakvih regiona koji su uopšte značajni za životni ciklus virusa, a te mutacije možemo prikazati kao grananje. Svako sticanje nove mutacije zapravo je nova grana na ovaj postojeći, gde možemo odrediti i kako se on razvija".

Virusološkinja objašnjava da je novi soj zapravo "jedna nova grana identičnih srodnih virusa koji imaju slične osobine, a u slučaju britanske varijante, zanimljivo je da to nije jedna, nego više od 20 mutacija koje ovde srećemo. Mi smo to viđali i u nekim ranijim predstavnicima SARS korona virusa, ali ne ovako grupisane".

Banko je pojasnila i kako se otkriva nova mutacija virusa, a tom prilikom je istakla i da je retroaktivnim ispitivanjem utvrđeno da je novi soj korone u Velikoj Britaniji bio još krajem septembra.

"Ono što Britanci prijavljuju jeste da kada su primetili da se pojavljuju neke neobične epidemiolške stvari u smislu porasta novozaraženih, ali su isto tako primetili da u njiohvoj PCR dijagnostici, oni koriste testove koji registruju tri gena, jedan od njih je S gen je zapravo centralni deo ove mutacije nove varijante, primetili su da im taj S gen nedostaje, da PCR ne može da ga registruje. Taj procenat im se povećavao i oni su uzeli da sekvenciraju, dekodiraju genom i shvatili su da se procenat povećava, ali da takvi izolati postoje još od septembra. Praktično, prva varijanta koja je u njihovom istraživanju retrogradno registrovana još 20. septembra.Tada je bilo četiri dokazane varijante, u novembru su ih već imali oko 900. Tako da su zaključili da ta varijanta počinje da predominira. Sada je preko 70% zaraženih u južnoj Britaniji, a ta varijanta je registrovana u Holandiji, Danskoj, Italiji, mi suštinski ne možemo znati gde se ona u ovom trenutku nalazi u svetu".

Virusološkinja objašnjava i da je jako važno znati na kom mestu se mutacija nalazi u virusu, da bi se znalo kakve će biti posledice.

"Jako je važno utvrdili mesto mutacije, zato što je baš ovde u britanskoj, bez obzira što tu ima oko mutacija, jedan važan broj u segmentu S proteina, a taj protein se nalazi na površini virusa i vezuje se za naše ćelije. Ako dođe do izmena na tom S proteinu, njegov način vezivanja može biti drugačiji, lakši i s druge strane, na S proteinu se stvaraju naša antitela, a ako nađe način da ga izbegne, onda neće biti dovoljno efikasan da ga eliminiše. Zato je važna lokacija".

Virusolog ističe da se nove mutacije otkrivaju sekvenciranjem genoma, a da je Velika Britanija jedna od zemalja u kojima se to najviše radi.

"Zahvaljujući tome, prema podacima do kojih sam ja došla, u poslednjih 24-48 sati otkrivena je i velška varijanta,ali ona je potpuno drugačija. Kada bismo sekvencirali sve pozitivne izolate, pronašli bismo mnogo drugih varijanti".

Kada je reč o tome da li ima šanse da ovaj virus sam sebe uništi, Banko kaže da "u ovom trenutku više nije izvesno da će nestati".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.