ISPRAVKA: VAKCINU PROTIV KORONE NEĆE ODBITI ČAK 50 ODSTO LEKARA U HRVATSKOJ!
Ilustracija, Foto: ANSA/MASSIMO PERCOSSI

COVID DILEME

ISPRAVKA: VAKCINU PROTIV KORONE NEĆE ODBITI ČAK 50 ODSTO LEKARA U HRVATSKOJ!

Hrvatska planira vakcinisanje zdravstvenih radnika, prvenstveno zaposlenih u domovima za stare

Objavljeno: 08:37h

Portal Espreso je 15. decembra preuzeo tekst sa portala Jutarnji.hr, u kojem se pogrešno tvrdi da će polovina lekara u Hrvatskoj odbiti vakcinisanje protiv koronavirusa.

Brojni portali u regionu su takođe pogrešno izvestili da je anketa sprovedena u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj pokazala da polovina lekara ne želi da se vakciniše. Lekari su se, zapravo, izjašnjavali da li su zainteresovani da se vakcinišu prvim dostupnim dozama vakcine.

"Prepustio bih u ovom trenutku svoju vakcinu drugima. Ima vremena za cijepljenje!" Ovih dana je upravo ova rečenica odgovor lekara na anketu o tome da li žele da se vakcinišu protiv koronavirusa koja je počela u zdravstvenim ustanovama, a konačni rezultati bi trebalo da budu poznati danas.

Hrvatski zavod za javno zdravlje u planu vakcinacije predviđa da će se prvi vakcinisati upravo štićenici i zaposleni domova za stare kao i zdravstveni radnici, a kako je vakcinacija neobavezna, potrebno je znati broj onih koji pristaju na vakcinaciju kako bi se što bolje organizovalo vreme, način, mesto i broj vakcinatora.

Zbog toga od prošle nedelje u bolnicama traje anketiranje svih zaposlenih o vakcinaciji.

Anketa pokazuje da će u proces vakcinacije biti uključen 721 lekar, i to onih koji se i inače brinu o štićenicima domova za stare, ali i da će trebati još oko 90 dodatnih lekara.

Naime, Pfizerova vakcina koja će prva stići u Hrvatsku je vrlo komplikovana za pripremu pa će sasvim sigurno, kažu stručnjaci, u imunizaciju biti uključeno više osoba nego što je to uobičajeno kao kod recimo vakcine protiv gripa.

U člancima koje je više portala objavilo se navodi da “podaci anketiranja zaposlenih o vakcinisanju, koje od prošle sedmice traje u bolnicama, zasad govore da se manje od polovine hrvatskih doktora namerava vakcinisati”. Niti u jednom članku se ne spominje riječ “odbijanje” niti se navode podaci o tome koliko doktora je navodno “odbilo” vakcinaciju, kako se tvrdi u naslovima.

Šta su činjenice?

U analizi objavljenoj 15.12.2020. godine Faktograf je naveo da je Jutarnji “nepreciznim i senzacionalističkim naslovom krivo izvijestio o naravi izjašnjavanja lekara o cepljenju”. Kako se navodi, u tekstu Jutarnjeg se ne pominje riječ “odbijanje”, već je u pitanju procenat ispitanika koji nije odgovorio na upit Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što su mediji pogrešno protumačili kao “odbijanje vakcinacije”.

“Odbijanje” se ne spominje u tekstu. To proizlazi iz činjenice da lekari na upit HZJZ-a nisu eksplicitno odbili vakcinu, već se nisu prijavili za prve doze prvog cepiva, što je bitna razlika.

Tih 50 posto liječnika ili 40 posto sestara naprosto se nije oglasilo nakon upita Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno direktora ustanove i na taj se način nije prijavilo za prvu fazu cepljenja.

Prema Faktografovim informacijama, svrha ankete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je bila prikupiti podatke o broju zdravstvenih radnika u bolničkim ustanovama koji će se vakcinisati s prvom isporukom vakcine, te ko će provesti vakcinaciju u prvoj fazi.

HZJP je zanimao broj ostalih radnika u zdravstvu, osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika koji će se vakcinisati s prvim dostupnim količinama u drugoj fazi ili u prvoj fazi ukoliko broj zainteresiranih zdravstvenih radnika i osoba u domovima bude manji od dostavljene količine.

Iz Komore medicinskih sestara (HKMS) potvrdili su za Faktograf da je ovakva “formulacija” stizala medicinskim radnicima na e-mail, te da nije riječ o klasičnoj anketi.

“Znamo iz razgovora s naših članicama da je HZJZ poslao takav mail na zdravstvene institucije i druge institucije te da je mail prosljeđivan uobičajenim putem unutar ustanova na medicinske sestre i liječnike. Koliko je nama poznato, nije provođena nikakva klasična anketa, nego ovakav pozivni mail, pa nije bilo niti moguće da medicinske sestre odgovore da odbijaju cijepljenje, kao što to netočno tvrde neki masovni mediji”, navodi u odgovoru na naš upit predsjednik Komore Mario Gazić. U ovoj krizi, dodaje, “sasvim je logično da mnoge sestre možda nisu niti dobile tu informaciju, da nisu stigle otvoriti mail ili nisu stigle odgovoriti na njega”. Rok za odgovor je bio dosta kratak, pojašnjava, negdje nekoliko sati, a negdje jedan dan.

Hrvatska liječnička komora u odgovoru za Faktograf takođe je navela da se ne radi o klasičnom anketiranju u kojem su liječnici mogli odgovoriti žele li se cijepiti ili ne.

“Dakle, prema našim informacijama ne radi se o klasičnom anketiranju u kojem su liječnici mogli odgovoriti žele li se ili ne žele cijepiti, nego o ovakvom mail pozivu za iskazivanje interesa. Zato smatramo da tumačenje nekih medija oko rezultata ovog poziva da svi oni liječnici koji nisu odgovorili na mail (a razlozi za to zaista mogu biti raznoliki) i nisu se odmah prijavili na cijepljenje zapravo odbijaju cijepljenje nije prihvatljivo. Jedino što je jasno i sigurno je da se za cijepljenje u prvoj fazi prijavio određeni postotak liječnika i medicinskih sestara. Očekujemo da će u sljedećim tjednima, a naročito kad krene samo cijepljenje, taj broj biti značajno veći”, navodi u odgovoru Hrvatska liječnička komora.

Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika u izjavi za Faktograf je potvrdila da podaci nisu konačni, jer se još uvijek prikupljaju. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo takođe su slično odgovorili.

“Svi mailovi još nisu pristigli. Tek kada ovaj tjedan prikupimo sve podatke možemo pričati o odazivu”, navodi HZJZ. Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić za Faktograf također navodi da Zavod još uvijek nema podatke o zainteresiranima za cepljenje te da ne zna odakle Jutarnjem ti podaci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.