Bili smo u beogradskom carstvu piva: Ovo mesto morate overiti! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Petar Lazović

Espreso intervju

Bili smo u beogradskom carstvu piva: Ovo mesto morate overiti! (FOTO) (VIDEO)

Zavirili smo u pab u kome "stanuje" 300 vrsta piva da bismo od Ognjena Vučkovića saznali nešto više o kraft revoluciji, zanatskom pivarstvu, ejlovima i lagerima i o američkom marincu Pablu...
Objavljeno:

Znaš li koliko si piva do sada "uživao"?

- Par hiljada, minimum! Ne znam tačno... preko 4.000! Dvadeset pet godina je u opticaju!

Da li si pokušao da vodiš evidenciju?

- Pokušao sam kao klinac. Čak sam i sakupljao etikete svih piva koja sam popio, ali je to u jednom trenutku izgubilo svaki smisao. Zbog količine i zbog nemogućnosti da se, na nekim putovanjima, uopšte dođe do tih etiketa, pošto se pilo mnogo točenog. Jednostavno, izgubio sam evidenciju.

foto: Petar Lazović

Kako na široku ponudu piva reaguju muškarci, a kako žene? Uobičajno je neko mišljenje da je pivo više muško piće...

- Sve više devojaka i žena uživa u pivu. Kod nas nema televizora, pa se ne prate sportski događaji. Tim večerima je lokal prepun žena i devojaka koje dolaze da isprobavaju pivo.

U prvom susretu sa ovakvim izborom piva žene se manje libe da probaju nove stvari. Manje su vezane nekim "tradicionalizmom" u glavi, od muškaraca.

Pominjao si da je Samo pivo - pankeraj! A opet, može se čuti i da su kraft piva i kraft revolucija - hipsteraj. Šta je pankeraj a šta hipsteraj u celoj toj priči?

- Raj! PankeRaj, hipsteRaj... Ja volim to da predstavim kao pankeraj, pošto kod nas nema rezervacija, nema ništa drugo... - samo pivo! Napravljeno je mesto samo zbog piva i drugi sadržaji nas apsolutno ne zanimaju.

U celom svetu je ovo, inače, veoma vezano za hipsteraj i za hipstere, pošto su oni uvek skloni novim i modernim stvarima, odnosno nečemu što bi ih izdvojilo od drugih. Ali mislim da to dvoje ne bi trebalo da se meša. U svemu ima pomodarstva. Tako je bilo i za vino i za rakiju, sad je pivo na redu. Verujem da većina ljudi koji su se "navukli" na ova piva, apsolutno nemaju razloga da odlaze od toga, zato što su konačno dobili kvalitet kojim mogu da zadovolje dosta svojih čula.

foto: Petar Lazović

Pretpostavljam da, pošto ste već ljudima otkrili nove ukuse i nove stilove, neki radije dođu ovde da popiju dva skupa piva, nego što će negde da popiju pet jeftninih, od kojih će, možda, da ih boli glava sutra ujutro?

- To "možda" je diskutabilno! Kod nas dolazi često i mlađa populacija, koja nema puno sredstva za izlaske. Dođu, popiju dva piva i izbor im je uvek temeljan. Probaju nešto novo, da bi kasnije mogli da nadograđuju. Verna su publika i vraćaju se ponovo da bi isprobavali.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.