DOČEK NOVE GODINE U SRBIJI ILI VAN NJE? Dijaspora u nedoumici, a epidemiolozi SAGLASNI!
Nove mere, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

nova sednica Kriznog štaba

DOČEK NOVE GODINE U SRBIJI ILI VAN NJE? Dijaspora u nedoumici, a epidemiolozi SAGLASNI!

Danas donošenje odluka o ulasku u zemlju tokom praznika

Objavljeno:

Pred praznike, mnogi državljani Srbije koji žive van zemlje krenuće nazad da posete rođake, a nove mere su, prema najavama epidemiologa, već na stolu.

Šta čeka Srbe koji se zapute ka matici?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da se radi na merama koje će biti uvedene za osobe koje dolaze iz inostranstva tokom praznika i istakao da će biti usvojene mere potrebne da se zaštiti zdravstveni sistem.

To je potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je istakla da se razmatra uvođenje mere obaveznog testiranja na koronavirus građana koji budu dolazili u Srbiju iz inostranstva u vreme novogodišnjih praznika.

Danas, u 15:30, biće održana nova sednica Kriznog štaba, na kojoj bi, prema najavama epidemiologa, trebalo da se donesu odluke o uslovima za ulazak u Srbiju u prazničnom periodu.

foto: Printscreen/Tanjug/Sava Radovanović

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je juče da da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to poput onih koje su na snazi u tim državama.

- Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana - pojasnio je Tiodorović.

I epidemiolog Predrag Kon ističe da će na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno o "produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih".

- S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno - rekao je Kon.

Tiodorović je naveo i da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije, što se nije desilo, te da, iako možda postoji stagnacija, procena nije optimistička.

Prethodna sednica Štaba održana je u petak i na njoj je analizirana aktuelna epidemiološka situacija, efekti postojećih mera, kao i mere koje bi se odnosile na predstojeće praznike i eventualni dolazak velikog broja građana Srbije u zemlju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.